Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab

U Kantonu Sarajevo devet klastera, jedan od njih je i sjednica Vlade Federacije

aida-pilav

To je presjek sa današnjim danom u podne

U Kantonu Sarajevo (KS) od početka proglašenja pandamije koronavirusa do danas testirano je 205 osoba, dok su samo proteklog vikenda testirane 34 osobe, izjavila je danas Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i članica Kriznog štaba KS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Do sada broj potvrđenih pozitivnih sugrađana na koronavirus je 18. To je presjek sa današnjim danom u podne. Do sada je kulminativno napravljeno 205 testiranja u Kantonu Sarajevo, od čega je kroz ovaj vikend napravljeno 34 testiranja, od čega je 30 testiranja napravljeno jučer, uključujući testiranje studenata koji su došli iz Italije”, pojasnila je Pilav.

Kako je kazala, kada su u pitanju studenti, svi su nalazi negativni.

“Prema bazi podataka Zavoda za javno zdravstvo KS-a, 1.880 sugrađana je u samoizolaciji i 868 je izašlo iz samoizolacije. U KS-u govorimo o devet klastera. Klaster sam po sebi znači epidemiološku grupu kontakata oko jedne od pozitivnih osoba. Ovi klasteri se najvećim dijelom vežu za slučaj Konjic”, izjavila je Pilav.

Navela je i neke od klastera.

“Klaster koji sam ranije spominjala, a koji je vezan za događaj koji je sredinom marta održan u KS, i taj klaster je vezan za Konjic. Taj događaj je tematska sjednica Vlade FBiH koja je održana 16. marta u Sarajevu i sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom”, rekla je Pilav.

Prema njenim riječima, jedan od klastera je privatna agencija gdje je radila sugrađanka koja je, nažalost, preminula.

“To je klaster koji je otvoren 24. marta. Svi koji su bili u kontaktu sa preminulom su pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom. Smrt sugrađanke je predmet koji je otvoren u tužilaštvu. Epidemiološka situacija u KS-u pod nadzorom je. Kada pomenemo epidemiološki klaster znači da postoje epidemiološki krugovi i jako je značajno da oni budu praćeni. Neselektivno testiranje, bez postojanja kliničke i epidemioloških indikacija, nije dobro i moglo bi poremetiti praćenje pravog epidemiološkog nadzora u KS-u”, poručila je Pilav.

Pozvala je sve građane da se shodno razvoju njihovih akutnih respiratornih simptoma, obraćaju svojim domovima zdravlja i dalje će biti stavljeni u epidemiološku, kliničku ili medicinsku obradu.

“U jeku je sezonska gripa tako da se neke stvari preklapaju. Međutim, infekcija koronavirusom ima nešto tipičniju kliničku sliku”, pojasnila je Pilav.