Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

penzioneri oprez

PIO upozorava penzionere: Ako ne podignete ček tri mjeseca, obustavljamo penziju

penzioneri

To je mjera, jedna vrsta zaštite, jer penzioneri uglavnom podižu svoje čekove jer im trebaju da bi ostvarili povlastice na
prijevoz, ili zbog kredita

Ukoliko penzioner duže od tri mjeseca ne podigne na banci, preko koje prima penziju, svoje čekove, tada Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH obustavlja isplatu penzija dok se ne provjere razlozi.

Da bi se isplata ponovo uspostavila, penzioner se mora što prije javiti u Zavod PIO.

Prema riječima Tomislava Kvesića, samostalnog stručnog saradnika u Uredu za informisanje Zavoda PIO, ima još nekoliko razloga zbog kojih se obustavljaju penzije, piše Faktor.

– Kada se dogodi da neki penzioner u Federaciji ne podiže čekove duže od tri mjeseca, onda nam banka javi za takvu situaciju i tada mi obustavljamo isplatu penziju. To je mjera, jedna vrsta zaštite, jer penzioneri uglavnom podižu svoje čekove jer im trebaju da bi ostvarili povlastice na
prijevoz, ili zbog kredita. Ukoliko ipak prođe tri mjeseca, a osoba ne podigne čekove, mi onda možemo zatražiti od nje da nam se javi, da provjerimo je li sve uredu.

Naime, imate penzionere koje znaju odseliti iz BiH a ne prijave to zbog minimalne penzije koju ovdje primaju. Također, oni penzioneri koji žive u inostranstvu a primaju penziju preko Zavoda PIO FBiH, moraju na početku svake godine slati potvrdu o životu. Ukoliko to ne učine i njima se obustavlja penzija do daljnjeg, rekao je Kvesić za Faktor.