Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenačka predsjednica

Pirc Musar: Slovenija će pomagati i dalje jer BiH zaslužuje članstvo u EU

Nataša Pirc Musar
Foto: Amer Kajmović/FENA

Pojasnila je da prije toga svih 27 članica Unije mora puno toga napraviti i da smatra da je evropski put zemalja zapadnog Balkana već predug

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je doputovala u zvaničnu posjetu BiH, izjavila je večeras u Sarajevu da je njena zemlja već pomagala BiH na evropskom putu i pomagat će i dalje jer misli da BiH zaslužuje članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, istakla je da je Slovenija jako podržavala put BiH ka članstvu u EU i u razgovoru s predstavnicima mnogih država postigli su da u martu bude razmotren eventualni početak pregovora o tom članstvu.

BiH da počne pregovore

Pojasnila je da prije toga svih 27 članica Unije mora puno toga napraviti i da smatra da je evropski put zemalja zapadnog Balkana već predug.

– Mi u EU se moramo pogledati u ogledalo i u narednim sedmicama učiniti sve da BiH počne predpristupne pregovore – rekla je Pirc Musar.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što je u Sarajevu upravo na dan kada se slavi 40. godišnjica olimpijskih igara koje su bile veliki uspjeh svih naroda tadadašnje Jugoslavije, te će vrlo rado prisustvovati svečanosti povodom godišnjice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je da su na sastanku najviše razgovarali o evropskom putu BiH i rečeno im je da imamo podršku predsjednice, Vlade i naroda Slovenije na tom putu.

Dodao je da smatra da imamo razloga za optimizam kad je riječ o onome što se očekuje od BiH i da bi bilo dobro kada bi dobili datum početka pregovora o članstvu EU.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar
Foto: Amer Kajmović/FENA
Nataša Pirc Musar

Komšić je naglasio da bi bila jako loša poruka da ne dobijemo otvaranje pregovora ako BiH ispuni ono što se od nje traži.

Odnose dviju zemalja je ocijenio vrlo dobrim i izrazio uvjerenje da će saradnja BiH i Slovenije biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.