Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo Selima Bešlagića Tuzlankama i Tuzlacima: Političari nude samo strah

selim-beslagic-768×576

Kada smo se prije više od 30 godina okupili u UBSD, političku formaciju poznatiju kao Reformisti, nisam ni sanjao da će nama na pleća u Tuzli pasti odbrana multinacionalne BiH. Pitali su me u tom vremenu, tamo pred prve slobodne izbore: ”Selime, šta ćemo ako izgubimo?”, a ja sam često odgovarao: „Tada ćemo lako, a šta ćemo ako pobijedimo?“, stoji u pismu Selima Bešlagića upućenog Tuzlankama i Tuzlacima, saopštila je Naša stranka.

Danas je situacija gora. U to vrijeme smo imali ponos, nadu i želju za promjenom. Umjesto da je građanski bunt ugušen jer je narod sit, radostan i prezaposlen, današnja politika ga guši vladajući strahom, jer narod ne diže svoj glas zbog straha za egzistenciju sebe i svoje djece.

Danas, 20 i kusur godina od rata, pred svake izbore, a posebno ove sada, nam se plasiraju priče o tobože odbrani države, a radi se o populističkoj retorici radi ostanka u udobnim poslaničkim klupama, s punim poslaničkim novčanicima. U javnu upravu, koju su maltene privatizirali, uposlenike su doveli u poziciju da ih je strah reći da žele promjene jer će izgubiti posao. Strahom su doveli direktore javnih preduzeća da potpisuju naloge raznih stranaka mimo svojih ideoloških uvjerenja.

To se zove diktatura, a zna se kako diktatori završe, usamljeni, poniženi i na smetljištu historije.

Zato ja kažem, mi imamo ideje, imamo plan i program. Prva stvar koju ćemo napraviti jeste vratiti stručnost, kompetentnost i transparentnost u politiku. Druga stvar koju ćemo napraviti jeste depolitizacija svih ustanova. A treća stvar koju ćemo napraviti jeste smanjiti političke tenzije i pustiti ljude da rade svoj posao mimo politike.

Ja lično, a niti Naša stranka svoje principe prodali nismo i nećemo nikada. Zapamtite sugrađani, bez obzira da li su vas natjerali da potpišete za neku stranku, kada uđete u prostor za glasanje, niko ne može vidjeti koga ste zaokružili.

Zaokružite one koji vam nude pozitivnu, optimističnu politiku, jer nama valja ovdje živjeti zajedno. Godine ‘92. smo odbranili Bosnu i Tuzlu, došlo je vrijeme da je opet branimo, ali danas od domaćih agresora.

Zato idemo zajedno, i tačka. I sve do pobjede. Vaš Selim.