Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik Milorad Kojić

Pitanje u PSBiH: Kada će Mahmuljin biti izručen BiH

FOTO: BIRN BiH
Sakib Mahmuljin

Kojić je rekao da je Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvorske kazne, te da je pitanje postavljeno u kontekstu zadovoljavanja pravde za žrtve i porodice žrtava

U dijelu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdje poslanici postavljaju pitanja u usmenoj formi, poslanik Milorad Kojić (SNSD) je pitao ministra pravde BiH Davora Bunozu kada će Sakib Mahmuljin biti izručen Bosni i Hercegovini.

Kojić je rekao da je Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvorske kazne, te da je pitanje postavljeno u kontekstu zadovoljavanja pravde za žrtve i porodice žrtava.

– Da napomenem da je drugostepenom presudom od 28. aprila 2022. Mahmuljin proglašen krivim da je u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije BiH propustio da preduzme nužne i razumne mjere i spriječi počinjenje krivičnog djela ubistva i nečovječnog postupanja i time počinio krivično djelo ratnog zločina. Nakon što se augustu 2022. godine pojavila informacija da je Sakib Mahmuljin pobjegao u Tursku, iz Suda je stiglo saopćenje da se on ne nalazi na izdržavanju kazne, niti da mu je izrečena bilo kakva mjera, niti uputni akt da se uputi na izdržavanje kazne zatvora – rekao je Kojić.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je rekao da ne može konkretno odgovoriti s obzirom da to pitanje treba postaviti nadležnim institucijama Republike Turske. Naveo je da je Ministarstvo pravde dostavilo zamolbu Suda BiH za izručenje te osobe, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor iz Turske.

-Ono što Ministarstvo pravde može učiniti jeste da ćemo u narednom periodu poslati urgencije da se postupi po zamolbama – naveo je Bunoza.