Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pješačili 10 kilometara do škole: Učenici iz Potočana od sada će u školu kombijem

BiH

srebrenica ucenici (1)

Nakon dugogodišnjeg višesatnog pješačenja do škole i nazad, kada su kroz šume, po mraku i lošim vremenskim uslovima išli više od deset kilometara, učenici iz Potočana kod Zvornika jutros su u pola sedam radosno ušli u kombi, kojim su se dovezli do područne škole “Desanka Maksimović” u Križevićima.

Članovi Humanitarnog udruženja Bošnjaka iz Iverdona u Švicarskoj, nakon što su iz medija saznali za ovaj problem, brzo su se organizirali i skupili novac za kupovinu kombija, koji je “đacima pješacima” olakšao odlazak na nastavu, a njihovim roditeljima umanjio osjećaj zabrinutosti i straha.

srebrenica ucenici (2)

“Ujutru smo kretali u pola šest. Kada snijeg padne, u školu smo dolazili promrzli, mokri i iscrpljeni. Ako smo druga smjena, dolazili smo kući kada pada mrak, a najviše sam se plašio puta kroz šumu i pasa lutalica. Sada je situacija drugačija i bit će nam mnogo lakše, jer ujutru nećemo morati ustajati u pet sati. Duže ćemo spavati i imat ćemo više vremena za igru i učenje, jer ćemo se ranije vraćati kući i bit ćemo odmorniji”, izjavio je Meris Subašić, učenik 9. razreda.

Sin i kćerka Merime Subašić nekad su, priča ova majka, plakali pred kućom prilikom odlaska u školu.

“Plakalo se i meni, ali nisam, nego sam ih hrabrila. Kćerka Almedina je osmi razred i ona je pješačila osam godina, dok je Elmir prvačić i jutros sam mu kazala da je on imao sreće i da je bolje prošao od svoje sestre, jer neće morati pješice na nastavu. Uprkos svemu, sva djeca, odnosno njih deset, na vrijeme su stizala na nastavu i trudila su se da ne kasne”, kazala je Merima u izjavi za AA.

srebrenica ucenici (5)

Prva vožnja nekadašnjih “đaka pješaka” prošla je u dobrom raspoloženju, a svi oni neizmjerno su zahvalni ljudima koji su nisu ostali nijemi na njihove teškoće.

“Što nije uradila država, entitet ili Opština Zvornik, uradili su dobri ljudi i pomogli su našoj djeci”, rekao je Safet Subašić, koji je veselu đačku družinu dovezao u Križeviće 10-ak minuta ranije nego što se začulo zvono koje je označilo početak prvog časa.

srebrenica ucenici (4)

Ilijaz Miralemović iz Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim” poručio je da bi ovo mogao biti podsticaj za rješavanje problema kakav je također prisutan u susjednom selu, Dugi Dio.

“Društvo je ovakvo kakvo jeste, ali svi možemo učiniti malo, da nekome mnogo pomognemo. Gorivo će se subvencionirati, jer djeca koja putuju u školu preko pet kilometara imaju pravo na to. Kombi iz Potočana će kretati dva puta dnevno i vraćati se, a ako bude više djece, nastojat ćemo napraviti red vožnje da se neko, ako ima čas više ili pohađa neku sekciju, pričeka pola sata ili sat”, rekao je Miralemović.

srebrenica ucenici (7)

Mersija Avdić, koja je do jučer odlazeći na posao, većini djece put osvjetljavala baterijom, vodeći ih u školu u cik zore, kazala je da će im kombi promijeniti život.

“Imajući u vidu to da su kretali prije svitanja i svaki dan godinama prelazili dug put, govorili su mi da bi kada dođu u školi najradije legli da spavaju. Sada će biti suhi, neće se prehladiti zbog mokrih nogu i malo duže će spavati. Hvala svim ljudima iz Švicarske, studentu iz Austrije i jednom gospodinu iz Švedske, koji su se također javili da pomognu”, kazala je Avdić.