Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera “Respiratori”

Planirano je da nakon nabavke 100 komada ACM812A, bude nabavljeno njih još 200

pxl novalic sudjenje respiratori (1)

U jednoj od poruka Hodžiću premijer Novalić pita : Kako ovo ide, viteže”, na što mu vlasnik “Srebrene maline odgovara da nabavka respiratora ACM812 A teče po planu

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH. Na današnjem ročištu nastavljena je prezentacija dokaza iz analize Tužilaštva BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Tokom današnjeg izvođenja dokaza tužilac Džermin Pašić naglasio je da je bitna hronologija događaja koji su prethodili nabavci respiratora, a prema njegovim tvrdnjama Tužilaštvo s njima dokazuje kako su sve radnje poduzimanje uz znanje i aktivan angažman prvooptuženog Fadila Novalića.

Iz prezentiranih ugovora i aneksa ugovora za nabavku respiratora ACM 812 A sa podgoričkom firmom BTL medical Montenegro i „ FH Srebrene maline“ te prikazanih screenshotove komunikacija između Fikreta Hodžića, Sanje Lekić direktorice te crnogorske firme, te Kristiana Marića iz hrvatske firme Exotrade, jasno je da je premijer Novalić prvo našao pogodnog dobavljača, odnosno firmu “FH Srebrena malina”, a tek je onda Hodžić tragao za respiratorima.

Dosta polemika između tužitelja Pašića, advokata odbrane, ali i sutkinje Džemile Begović danas je izazvalo prikazivanje fotografija komunikacije između Hodžića i Novalića koja je nađena u mobitelu Fikreta Hodžića. Riječ e o prepisci koja je u stvari prvo odštampana na papiru, a potom fotografirana. Ta fotografija poruka nađena je u Hodžićevom telefonu o čemu je tužitelj Pašić pokazao i dokaz.

No, dok je Pašić tvrdio da je to komunikacija između Hodžića i Novalića, odbrana je to negirala argumentirajući da taj dokaz nije autentičan, niti zakonit. Pašić je pojasnio da je poruka pronađena u formi fotografije jer su optuženi brisali sadržaje iz mobitela da bi prikrili krivična djela.

U tim porukama od 14. i 15 aprila prošle godine je pisalo:

“Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog kašnjenja koje nije do nas, nego do pravila WHO, iz minute u minutu da ne bi kasnije imali problema. Da budemo posve čisti, a vjerujem da već ima onih koji ne žele da ovo bude OK”, napisao je Hodžić Novaliću.

Premijer FBiH je vlasniku “FH Srebrene maline” odgovorio sutradan, sljedećom porukom:

-Kako se ovo odvija viteže?”, na što mu je Hodžić odgovorio:

-Dobro, nemojte se brinuti. Ja sam obećao, a gotovo smo proveli ako Bog da. Pisao sam Vam samo riješimo aneks”, a Novalić mu je napisao “to je urađeno”, na što mu Hodžić uzvraća riječima : “Super, ako ste sutra slobodni možemo se kratko vidjeti”, a Novalić mu kaže da može “tek u petak u 8 sati”, na što Hodžić kaže da će do tada imati precizne detalje dolaska respiratora.

Prikazana je i poruka koju Marić upućuje Hodžiću, a iz koje je vidljivo da nakon što prođe nabavka 100 respiratora, da se razgovaralo da se nabavi još 200 respiratora ACM812 A.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Dalje, Marić piše Hodžiću:

“Može li barem Fadil da potpiše ovo pismo i da nam naprave fakturu“.

Hodžić na to odgovara: „Čekam Fadila da dođe u kancelariju i potpiše, brzo će“.

U jednoj od poruka Hodžić piše Mariću:

-Ovo kad završimo idemo ti i ja na odmor”.

U sudnici je danas prikazano i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne te je Hodžić insistirao da održi cijenu od 39.000 eura po komadu.

Naime, Novalić i ostali kupili su respiratore po toj cijeni, a isti posrednici su za iste aparate plaćali isprva cijenu od 19.500 eura, a jedna faktura iznosila je i 11.000 dolara. Radilo se, dakle, po Pašićevim dokazima o količini od 200 respiratora koji su plaćeni duplo manje od ovih 100 koje je Hodžić nabavio.

Pašić je rekao da u dokazivanju tvrdnje da Hodžić nije mogao potpisati aneks ugovora prije nego što su to znali Novalić i Solak pokazuje i prepisku između Hodžića i Kristiana Marića koja se tiče ugovora i potrebe da Novalić potpiše pismo namjere sa datumom 14. aprila. Prikazano je i pismo namjere u vezi s kupovinom respiratora ACM812A u kojem se, između ostalog, navodi i da ta kupovina ima punu podršku “Ministarstva vanjskih poslova i ekonomske trgovine” iako takvo ministarstvo ne postoji u BiH, a čak je navedeno da ima i podršku Vlade BiH. Ostalo je nerazjašnjeno je li Novalić mislio u ovom slučaju na Vijeće ministara BiH ili na Vladu FBiH.

Tužilac Pašić je prikazao i profakture, navodeći da će sa nalazima vještaka dokazivati da se radi o lažnoj profakturi, a na kraju današnjeg ročišta je pokazao i primjere ugovora za nabavku respiratora ACM812A kojima želi dokazati da se radi o višestruko uvećanoj cijeni za respiratore ACM812A.

Tako je prezentirao i ugovor između “BTL-a” i “Exotradea” od 28. marta o nabavci 200 respiratora za 3,9 miliona eura, “BTL-a” i beogradskog Sinofarma o kupovini 200 respiratora za pet miliona eura, te ugovor od 30. marta između “BTL-a” i “Exotradea” o kupovini 100 respiratora za 2,2 miliona eura, kao i ugovor “Exotradea” i jedne kineske kompanije za 200 respiratora po cijeni od 2,38 miliona dolara.

U sudnici je danas tužitelj Pašić pokazao i fakturu donacije respiratora ACM812 A iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je bila upućena u Crnu Goru preko Aerodroma Sarajevo.

Iz te fakture je vidljivo da su respiratori ACM812 A koštali 6.000 dolara.

Podsjećamo, UAE nisu htjeli mjesecima dostaviti cijenu istih respiratora koje su donirali BiH, a Crnoj Gori su odmah poslali fakturu. Kada su nakon nekoliko mjeseci poslali fakturu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, na tom dokumentu je bila cijena puno viša od one koja je napisana za Crnu Goru. Također podsjećamo, da se ni respiratori ovog tipa koje smo dobili od UAE niti one koje smo platili oko 10,5 miliona KM, ne koriste u bolnicama u BiH, izuzev u KCUS-U i u Zenici.

Advokati optuženih danas su uputili niz prigovora na autentičnost i zakonitost skoro svih drugih dokaza.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 16. juli, kada bi trebalo biti nastavljeno iznošenje materijalnih dokaza optužbe.