BiH

Ministar zdravlja RS

Šeranić: Vakcine djeluju i kod novih sojeva koronavirusa

14/07/2021

. Ono što moramo da znamo je da je vakcina najbolje preventivno sredstvo što se tiče zaraznih bolesti i da najbolju kontrolu epidemije imamo kroz mogućnost vakcinacije, istakao je Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da studije pokazuju da vakcine protiv koronavirusa koje se primjenjuju u svijetu i kod nas dobro djeluju na nove sojeve virusa.

“Zato i jeste preporuka da se što brže vakcinišemo i zaštitimo. Molim građane da na vakcinaciju gledaju kao na nešto što će nam dati mogućnost da što prije živimo onako kako smo živjeli prije epidemije”, rekao je Šeranić.

Šeranić je objasnio da vakcine pripremaju imuni sistem organizma za mogućnost zaražavanja nekim od novih sojeva virusa.

Komentarišući odluke pojedinih evropskih zemalja da uvedu obavezu vakcinacije, Šeranić je podsjetio da je ona u Republici Srpskoj dobrovoljna i da svaki građanin donosi svoju odluku o vakcinaciji.

“Svaka zemlja prilagođava svoje odluke. Ono što moramo da znamo je da je vakcina najbolje preventivno sredstvo što se tiče zaraznih bolesti i da najbolju kontrolu epidemije imamo kroz mogućnost vakcinacije”, istakao je Šeranić.

On je dodao da proces vakcinacije u RS-u teče dobro, te da se očekuje da u narednoj sedmici počne revakcijaciju građana drugom dozom vakcine “Sputnik V”.

“Očekujemo veće količine vakcina sinofarm koje Republika Srpska direktno nabavlja, dok kontinuirano pristižu vakcine iz mehanizma Covax i programa EU za zdravlje(EU for health)”, dodao je Šeranić.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.