Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plastenici za borce i penzionere u Starom Gradu maksimalno iskorišteni

BiH

plastenici_stari_grad_3

Općina Stari Grad Sarajevo dodijelila je sedam plastenika, površine 100 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom, nezaposlenim demobilisanim borcima i penzionerima koji imaju prebivalište na području općine Stari Grad, a koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ovu namjenu u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojeno je 25.000 konvertibilnih maraka. Montaža plastenika započela je početkom maja ove godine, a pomoćnik načelnika za privredu Općine Stari Grad Adis Hadžović sa saradnicima danas je obišao nekoliko porodica kojima su dodijeljeni plastenici.

Hadžović se u razgovoru s korisnicima interesovao koliko su zadovoljni kvalitetom plastenika, šta će sve proizvoditi, čime se još bave, i s kakvim se sve problemima susreću i može li im još kako pomoći.

„Zadivljen sam onim što smo vidjeli, šta sve ovi vrijedni ljudi rade da bi preživjeli i prehranili svoje porodice. Bilo mi je veliko zadovoljstvo posjetiti ove uspješne, a prije svega vrijedne ljude koji se sa zadovoljstvom bave poljoprivredom“, kazao je Hadžović.

U naselju Širokača posjetili smo vrijednu Asiju Kamber, koja je poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu stradala od mine, ostavši bez obje noge i jedne ruke. Kako kaže njena dugogodišnja želja je bila da ima plastenik.

„Nemam riječi i načina na koji bih se zahvalila načelniku Hadžibajriću i Općini što su mi dali plastenik. Meni je on kao izlet. U njemu provodim najviše vremena, tu pijem kafu i s velikom ljubavlju brinem se za svoje biljke“, priča 78-godišnja Asija, koja je u svom plasteniku posadila paradajz, papriku, krastavac, tikcice, grah, grašak i luk.

Ispod padina Trebevića u naselju Dolovi na Jarčedolima posjetili smo Atemu i Aliju Imamović, brata i sestru koji s velikim oduševljenjem čekaju da posade svoje prve presade. Alija je demobilisani borac u penziji, a poljoprivredom se uspješno bavi već godinama.

„Upravo su završeni i posljednji radovi na postavljanju plastenika i od sutra počinjemo sa sadnjom. Moja porodica se već tradicionalno bavi poljoprivredom. Veliko hvala Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću što su prepoznali naš rad“, kazao je Alija.

U istoj ulici ugostio nas je i Dijaz Šahović nezaposleni demobilisani borac i otac troje djece.

„Već drugu godinu za redom bavim se plasteničkom proizvodnjom, a do tada to nisam bio u prilici. Sadimo svo povrće, a imamo i dosta voća. Pored toga, imamo i ovce, koze, piliće“, priča Dijaz, koji kako kaže na taj način školuje troje djece, jer mu je i supruga nezaposlena.