Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Hrvatska poštuje presudu Haškoga suda

covic plenkovic

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom se uvodnom govoru na početku sjednice Vlade posebno osvrnuo na svoj posjet Bosni i Hercegovini, Mostaru, te na reakcije javnosti, medija, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović i svoje osobno na hašku presudu bosanskohercegovačkoj šestorci, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je izjavio kako je pri posjetu Mostaru poslao poruku Bosni i Hercegovini, ali prije svega Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, za kojeg želi da u cijelosti bude ravnopravan sa druga dva naroda i svima drugima koji žive u BiH.

“Prije svega, Hrvatska ostaje privržena razvijanju dobrosusjedskih, razgranatih, kvalitetnih odnosa sa BiH sa snažnom potporom BiH na europskom putu, reformskom putu, putu ispunjavanja kriterija za ostvarivanje daljnjeg statusa za približavanje Europskoj uniji i Sjeveroatlantskom savezu”, rekao je Plenković.

Kada je riječ o presudu šestorci, naveo je da je, još jednom jasno u razgovoru sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, svih hrvatskih političkih stranaka u BiH, izrazio i žaljenje i sućut i za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela i zločine koji su navedeni u ovoj presudi.

“Ali i sve zločne koji su počinjeni u BiH i njihove žrve, osobito i za žrtve hrvatskog naroda u BiH koje su također bile brojne”, izjavio je Plenković.

Poručio je kako je ta vrsta pijeteta i razumijevanja poruke izrazito važna i da je uputi Vlada RH.

Nakon govora predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović jučer na Vijeću sigurnosti, na završnoj sjednici koja je rezimirala rad Haškoga suda, gdje su bili i predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik rezidulanog mehanizma, gdje je predsjednica iznijela pozicije Republike Hrvatske, Plenković je istaknio kako još jednom želi otkloniti neke dileme koje postoje u javnom prostoru.

“Meni nije baš jasno zbog čega je to tako, jer smo bili sasvim jasni u svojim izjavama i našim ocjenama”, rekao je Plenković.

Poručio je da Hrvatska kao odgovorna članica UN-a, NATO-a i EU, Hrvatska kao država, poštuje presude Međunarodnoga suda, te kako to nikada nije bilo upitno.

“Ali, jednako tako, možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima te presude, što smo i učinili vrlo jasno prošloga tjedna, osobito onim dijelovima koji se odnose na određene aluzije na hrvatski državni vrh počekom 90-ih godina, naročito kada to sagledamo u cjelini aktivnosti koje je Republike Hrvatska učinila prema BiH i ulozi Hrvata u BiH”, kazao je hrvatski premijer.

Istakao je “da nije bilo Hrvata u BiH ne bi bilo niti većinske volje građana BiH na referedumu o neovisnosti”.

“Ne bi bilo obrane BiH, ne bi bilo nje kao cjelovite države kakvu je poznajemo danas, a ne bi bilo ni ovakvog Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji sadrži i Ustav BiH koji je danas na snazi”, izjavio je Plenković, koji je dodao:

“Kao država koja je tri puta pokušala biti prijatelj suda 2006., 2016., i 2017., i naša Vlada je to pokušala u junu, kao takvi, imamo pravo dati svoje ocjene i stavove te da su to vrlo jasno učinili.”

Naveo je kako će Hrvatska nastaviti raditi na procesu pomirbe i na procesu suradnje sa svim zemljama u okruženju jer Hrvatske je, kaže, odgovorna članica međunarodne zajednice koja se želi okrenuti budućnosti i graditi odnose na temelju istine i na temelju pomirbe.