Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Plenković i Čović: Snažna podrška BiH na europskom putu, ali i saradnja sestrinskih stranaka

covic plenkovic
FOTO: Fena

Plenković je još jednom ocijenio kako su nedjeljni izbori značajni za nastavak europskog puta BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja 34 godine djelovanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar pozvao je hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da na izborima za Evropski parlament ponovno daju svoju potporu listi HDZ-a i predstavnici HDZ-a BiH, sadašnjoj eurozastupnici, Željani Zovko.

– Zadovoljstvo mi je večeras proslaviti s vama važnu 34. obljetnicu HDZ-a u Mostaru, ali i dati podršku Željani Zovko kao kandidatkinji HDZ-a BiH na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament 9. lipnja, na kojima će također sudjelovati svi hrvatski državljani izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u BiH – rekao je Plenković medijima uoči svečane akademije.

Govoreći o suradnji sestrinskih stranaka, Plenković je dodao da se intenzivna suradnja između HDZ-a BiH i RH temelji na dva cilja. Prvi je snažna podrška BiH kao zemlji koja ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Europsku uniju.

– U proteklih nekoliko godina uvijek smo bili vrlo konzistentni i nastojali našim aktivnostima unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata BiH za bržu institucionalnu integraciju u članstvo Europske unije. Glavni elementi svakako su u tom pogledu bila tri ključna trenutka, odnosno trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio predsjedatelj Predsjedništva BiH – rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Drugi ključni trenutak bio je, kaže Plenković, prije dvije godine kada se dodjeljivao status kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji.

– Tu smo bili najaktivniji da se taj status dodijeli. Treći trenutak bio je odlučivanje na razini Europskog vijeća da BiH dobije pozitivnu odluku za otvaranje pristupnih pregovora – rekao je Plenković zahvalivši Čoviću, ali i predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto koja je ”našla političke snage da u kratkom razdoblju donese niz zakona, ali i mjera i odluka koje su bile važne na listi kriterija Europske komisije”.

Podsjetio je da je Hrvatska glavni prijatelj, zagovaratelj i zemlja koja će uvijek dignuti glas u ime BiH i svih njezinih konstitutivnih naroda na putu prema Europskoj uniji.

– Druga važna točka je odnos između dvije stranke koje su ključne stranke hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i BiH, a to je HDZ, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, komunikaciju, koordinirati naša stajališta i politike, uvijek zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH. Mislim da smo na tom području učinili jako puno i da ćemo to nastaviti činiti i dalje – podvukao je predsjednik hrvatske Vlade.

Nastavit će se, dodaje, uska suradnja dvije sestrinske stranke. Osim toga, i Vlada Republike Hrvatske maksimalno će nastaviti pružati potporu državi, i dalje realizirati brojne projekte na razini vlada koje će unaprijediti ekonomsku suradnju, razmjenu koja je skoro 4 milijarde eura, investicije, ulaganja, prometnu i infrastrukturnu povezanost, rješavanje svih otvorenih pitanja i biti akter koji je tu za Hrvate, ali i za sve u BiH, da zemlja bolje funkcionira ekonomski i socijalno te da se diže kvaliteta razvoja i standarda.  

Plenković je još jednom ocijenio kako su nedjeljni izbori značajni za nastavak europskog puta BiH i ostvarenje jednakopravnosti tamošnjih Hrvata te ih je pozvao da podupru sadašnju eurozastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović je rekao kako je današnje obilježavanje 34 godine Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar ujedno i prilika za prisjetiti se zajedničkoga djelovanja i rada dvije sestrinske stranke, a posebice onog razdoblja od zadnjih desetak godina kada je Andrej Plenković kao europarlamentarac, a zadnjih osam godina i predsjednik Vlade i HDZ-a, učinio, kako kaže Čović, izuzetan napor da bi se Bosna i Hercegovina približila Europskoj uniji.

Stoga je zahvalio Plenkoviću za sve što je učinio za BiH, a posebno za hrvatski narod u BiH.

– Vrijedno je sjetiti se svih naših branitelja koji su svoje živote dali da bi mi danas bili ovdje kao predstavnici konstitutivnoga naroda, a želim se zahvaliti svima onima koji su gradili tkivo stožerne stranke kao prethodnice svih politika hrvatskoga naroda u BiH, a rekao bi i ne samo hrvatskoga naroda – poručio je Dragan Čović.