Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski premijer

Plenković komentarisao Schmidtovu odluku i poručio: Šokirala me Izetbegovićeva izjava

Zagreb: Premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Vlade RH obratio medijima
19.05.2022., Zagreb - Nakon sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenkovic dao je izjavu za medije Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

“Njima odgovara status kvo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod i hrvatske političke stranke biti marginalizovani, preglasani i ostati u neravnopravnom položaju”

Premije Hrvatske Andrej Plenković izjavio je sinoć da je odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona nedovoljna i daleko ispod očekivanja, a ocijenio je da ga je izjava Bakira Izetbegovića o prebrojavanju šokirala.

Plenković je podsjetio da su oko izmjena tog zakona pokušali da pomognu Evropska unija i SAD, ali to nije dalo rezultat, kao ni akcija predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

“Bilo je očigledno da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, nisu htjeli da postignu dogovor s predstavnicima političkih stranaka Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi.

Njima odgovara status kvo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod i hrvatske političke stranke biti marginalizovani, preglasani i ostati u neravnopravnom položaju”, kazao je Plenković, prenosi HRT.

Plenković je istakao da je Schmidt ostavio još nekoliko sedmica političkim akterima u BiH da se sami dogovore, ali je dodao da nema velikih očekivanja i iluzija da će oni sada, nakon dvije godine propuštenih prilika, sjesti i dogovarati se, a posebno nakon niza agresivnih izjava, pa čak i poziva na prebrojavanje.

“Kad se neko prebrojava valjda se priprema za neki sukob. To je izjava Izetbegovića koja me je zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to izvan svih okvira”, rekao je Plenković.

Prema njegovom mišljenju, visoki predstavnik je posljednja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima koje su učinili neki njegovi prethodnici, a posebno Wolfgang Petrich 2002. godine.

“Želimo da Schmidt poslije par dana pauze ponovo stavi na sto ovu temu i krene u dobrom smjeru, ne obazirući se na ove bezobrazne i neprimjerene pritiske”, poručio je Plenković.

Kaže da je Milanović izgovarao “grozne uvrede” visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

“Nisu se htjeli dogovoriti s predstavnicima Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi. Njima očito odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod biti marginaliziran i preglasan”, rekao je o Bošnjacima.

“Komšić je odradio već tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik jer za njega većinom glasaju Bošnjaci. Svi nažalost toleriramo i zgražamo se nad činjenicom da se to događa od 2006. On će sada to nastojati učiniti ponovo jer može”, rekao je.

“Još gori su ovi protesti u Sarajevu, ti su protesti , nema dileme, organizirani od bošnjačkih stranaka. Na njima smo vidjeli teške uvrede pa i čak prijetnje prema Schmidtu, on je planirao niz izmjena izbornog zakona”, kaže.

“On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko sedmica da se političari kao sami dogovore, ali ja nažalost nemam velikih očekivanja i iluzija da će se u ljeti nakon dvije i pol godine dogovoriti”, rekao je.