hrvatski premijer

“Hrvatskoj je posebno bitna BiH”: Plenković se rukovao s Komšićem pa najavio susret s Vučićem

plenkovic komsic fena

“Hrvatska je jedna od onih zemalja koje su zagovornice proširenja EU-a”, rekao je Plenković i dodao da je to “jedini pravi put” za jugoistok Evrope

Hrvatska je jedna od zagovornica proširenja Evropske unije i to je “jedini pravi put” za zemlje zapadnog Balkana, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na neformalnom samitu EU-a i zemalja jugoistočne Europe.

“Hrvatska je jedna od onih zemalja koje su zagovornice proširenja EU-a”, rekao je Plenković i dodao da je to “jedini pravi put” za jugoistok Evrope.

Lideri zemalja članica EU-a okupili su se na Brdu kod Kranja u Sloveniji kako bi poslali poruku “privrženosti procesu proširenja”, rekao je Plenković.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora žele se pridružiti bloku, ali ne uživaju jednaku podršku među članicama EU-a niti imaju vremenski okvir o približavanju članstvu u EU.

Plenković je pozvao da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom “jer su one to zaslužile” i istaknuo da je Hrvatskoj “posebno bitna” Bosna i Hercegovina u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda.

“Danas ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost i poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma. To znači da očekujemo da političke stranke u BiH i institucije BiH na primjeren način izmijene izborno zakonodavstvo uoči idućih izbora”, koji će se održati u listopadu 2022., rekao je hrvatski premijer.

On će se kratko susresti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema bit će negiranje postojanja hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima i potraga za nestalima.

Plenković je dodao da su Hrvatskoj “nužni podaci sa srpske strane kako bismo mogli nastaviti potragu za nestalima”.

“To očekuju majke, očevi, supruge, djeca svih onih čiju sudbinu još tražimo i to 26 godina nakon okončanja rata.”

Plenković se u utorak susreo s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem koji je jutros poručio Uniji da je “Zapadni Balkan nešto što nedostaje da bi Europa postala u pravom smislu Europa”.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je uoči samita bila na turneji na zapadnom Balkanu, rekla je da “zapadni Balkan pripada Europskoj uniji”.

“Želimo ih u Europskoj uniji”, istaknula je, ali dodala da ima još puno posla u područjima vladavine prava, pravosuđa i medijskih sloboda, prenosi Hina.