Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski premijer

Plenković: Upoznao sam kolege iz EU sa stanjem u BiH

Sarajevo: Zajednička konferencija Andreja Plenkovića i Zorana Tegeltije
13.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Premijera Vlada RH Andreja Plenkovica i predsjedavajuceg Vijeca ministara Zorana Tegeltije.

Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje s tom analizom budući da je bitno da se na ovoj najvišoj razini osvijeste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je na summitu EU upoznao svoje kolege iz drugih članica sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će BiH biti posebna tema na jednom od budućih summita, najvjerovatnije u prvoj polovici sljedeće godine, prenosi Hina.

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o vanjskopolitičkim temama upoznao svoje kolege sa svojim nedavnim posjetom Bosni i Hercegovini, utiscima o političkom stanju te ključnim tačkama u posljednja tri desetljeća vezano uz tu zemlju od 90-ih godina, Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, aktualnim naporima za ispunjavanje kriterija EU i o pitanju izborne reforme kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje s tom analizom budući da je bitno da se na ovoj najvišoj razini osvijeste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedanja”, rekao je Plenković nakon završetka summita EU.

Dodao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivno reagirao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedanje baviti temom jugoistoka Europe.

Također je rekao da je od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela zatražio da na jednom od budućih summita, najvjerovatnije za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine, posebna tema bude Bosna i Hercegovina.