BiH

božićni prijem

Dodik u Mostaru: Nije tačno da je u BiH sada najveća kriza

16/12/2021

Podcrtao je kako nema namjeru odustati od svojih interesa i ciljeva

Na božićni prijem čiji je domaćin u Mostaru večeras bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka sa srpskom zajednicom u Mostaru, stiglo je i izlanstvo RS na čelu s Miloradom Dodikom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na pitanja novinara, ustvrdio je da je bošnjački strana najodgovornija za aktualnu političku krizu, jer nije željela uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata.

Dodik je prokomentirao i zaključke Narodne skupštine RS koje se tiču povratka nadležnosti s državnog na entitetski nivo.

– Mi smo sve naše politike jasno definirali i artikulirali i one se neće promijeniti. Sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, ona samo odmaže. Oni su zarobili BiH. Oni u BiH održavaju koloniju 25 godina. Nije tačno da je u BiH sada najveća kriza, BiH je stalno u krizi. Imali smo jučer sastanak gdje je Sattler rekao da je ovdje 26 mjeseci, a da je 20 mjeseci zastoj. Sjećate se kad je SDA blokirala izbor Vijeća ministara BiH, onda su ti isti govorili kako je to u redu, kako je to politika, pa i ovo je politika – izjavio je Dodik.

Podcrtao je kako nema namjeru odustati od svojih interesa i ciljeva:

– Kada se sve završi, bez namjere da licitiram ko je krivac, na kraju će bošnjačka politička elita ostati ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahtjeve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, zato što nije i neće da poštuje Ustav BiH nego se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama, a došli smo do toga da nam neki ustavni sud uvodi pravo da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi vjerske brade, vjerska obilježja, a to će sve usložniti ovu situaciju.

Na novinarsko pitanje o mogućem formiranju vojske RS-a, Dodik je odgovorio kako je on prije svega za demilitarizaciju BiH.

– Ja sam rekao da se mora uspostaviti takva vojna struktura u BiH u kojoj niko ne može dominirati i u kojoj sva tri naroda moraju biti jednako zastupljena, i u pogledu vojničkog sastava, i u pogledu komande. (…) Ja nudim da se broj pripadnika Oružanih snaga BiH utvrdi na 5.000, da se jasno odredi broj Bošnjaka, Hrvata, Srba, da se uspostavi takva struktura i ne treba onda vojska RS – poručio je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.