mostar

Čović nakon debakla pregovora o Izbornom zakonu: Sreća da je božićno vrijeme

FNA_155061 (1)

Po njegovim riječima, evropski put se ne može dobiti bez “legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda”

Povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih blagdana u četvrtak se u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače održao koncert i tradicionalni božićni prijam čiji je domaćin bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ovaj događaj je ranijih godina bio održavan u Sarajevu, a ove godine organizacija je prebačena u Mostar.

Tom prilikom izvedena je pop-misa autora Tončija Huljića i njegove kćeri Hane.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je kako je velika šansa propuštena, ali da i dalje vjeruje da će BiH dobiti izborni zakon koji će definirati, kako je kazao, “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”.

– Sreća da je božićno vrijeme pa se lakše savladaju loše vijesti poput otkazivanja pregovora oko Izbornog zakona. Siguran sam da smo propustili izuzetnu priliku, ali sam i siguran da ćemo imati Izborni zakon kojim ćemo definirati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da će se izbori održati u takvom ambijentu – kazao je Čović novinarima nakon božićnog prijema koji je ove godine organiziran u Mostaru.

Po njegovim riječima, evropski put se ne može dobiti bez “legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda”.

– Drago mi je da je sve više onih koji u Evropskoj uniji koji to razumiju. Moj cilj je da sačuvamo mir i stabilnost te da nađemo dovoljno razumijevanja između tri naroda da riješimo ove probleme – tvrdi Čović.

Također je kazao kako se nada da će što prije sjesti s Bakirom Izetbegovićem i raspraviti o važnim temama u BiH.

– Vremena više nema na pretek, ali razumijevanja za ključne stvari još može biti. Rješenje nije da nam strani dužnosnici drže nekakav red, to moramo učiniti mi jer je to naša odgovornost. Moramo vratiti povjerenja između sva tri naroda, posebno između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji – naglasio je Čović.

Na upit novinara kako komentira Dodikove izjave da bi trebalo formirati vojsku RS-a, Čović je izbjegao da konkretno osudi ili pohvali tu namjeru. Čović je ponovio kako se mora postići politički dogovor oko ključnih stvari.

– Reforma Oružanih snaga je jedna od rijetkih uspješnih reformi koje smo proveli poslije rata u BiH. Ja kažem da se ne smijemo dovesti u situaciju da ne možemo osigurati osnovnu logistiku za naše mlade vojnike. Naše zapovjedništvo uči po školama NATO saveza i to treba iskoristiti, ne kao oružanu silu već kao primjer na kojemu možemo graditi zajedništvo u BiH. Ministarstvo i Oružane snage BiH su postavljene tako da imaju zastupljenost sva tri naroda u cjelini. Ja ću učiniti sve u mojoj moći da policijske i vojne snage služe žiteljima BiH, a ne bilo kojoj strani – zaključio je Čović.

Na božićni prijem čiji je domaćin bio Čović, nakon sastanka sa srpskom zajednicom u Mostaru, stiglo je i izlanstvo RS na čelu s Miloradom Dodikom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na pitanja novinara, ustvrdio je da je bošnjački strana najodgovornija za aktualnu političku krizu, jer nije željela uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata.

Dodik je prokomentirao i zaključke Narodne skupštine RS koje se tiču povratka nadležnosti s državnog na entitetski nivo.

– Mi smo sve naše politike jasno definirali i artikulirali i one se neće promijeniti. Sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, ona samo odmaže. Oni su zarobili BiH. Oni u BiH održavaju koloniju 25 godina. Nije tačno da je u BiH sada najveća kriza, BiH je stalno u krizi. Imali smo jučer sastanak gdje je Sattler rekao da je ovdje 26 mjeseci, a da je 20 mjeseci zastoj. Sjećate se kad je SDA blokirao izbor Vijeća ministara BiH, onda su ti isti govorili kako je to u redu, kako je to politika, pa i ovo je politika – izjavio je Dodik.

Podcrtao je kako nema namjeru odustati od svojih interesa i ciljeva:

– Kada se sve završi, bez namjere da licitiram ko je krivac, na kraju će bošnjačka politička elita ostati ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahtjeve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, zato što nije i neće da poštuje Ustav BiH nego se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama, a došli smo do toga da nam neki ustavni sud uvodi pravo da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi vjerske brade, vjerska obilježja, a to će sve usložniti ovu situaciju.

Na novinarsko pitanje o mogućem formiranju vojske RS-a, Dodik je odgovorio kako je on prije svega za demilitarizaciju BiH.

– Ja sam rekao da se mora uspostaviti takva vojna struktura u BiH u kojoj niko ne može dominirati i u kojoj sva tri naroda moraju biti jednako zastupljena, i u pogledu vojničkog sastava, i u pogledu komande. (…) Ja nudim da se broj pripadnika Oružanih snaga BiH utvrdi na 5.000, da se jasno odredi broj Bošnjaka, Hrvata, Srba, da se uspostavi takva struktura i ne treba onda vojska RS – poručio je Dodik.