Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon dodikove posjete

Plenković večeras u Zagrebu se sastaje s Čovićem i Izetbegovićem

Sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastat će se sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, danas, 28. septembra u 19 sati, u Banskim dvorima.

Sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Sastanak dolazi nakon što su odnosi dvije zemlje dodatno zategnuti zbog odlaska lidera SNSD-a Milorada Dodika na sastanak sa Plenkovićem i predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanoviće, javlja N1.

Lider SDA Bakir Izetbegović prošle sedmice je izjavio da je Andrej Plenković “cijenjen i ima dobru poziciju u krugovima uticajnih EU političara, ali podržavanje zahtjeva HDZ BiH koji su suprotstavljeni evropskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava neće dobiti podršku, i moglo bi i njegovom autoritetu i ugledu nanijeti štetu”.

Kako je naveo, Plenković dobro poznaje evropske standarde i uvjeren je da može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata.