Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa

Marjanović: Nadareni učenici od sljedeće godine mogli bi imati istraživačku stanicu

Damir_marjanovic_RSA5-1180×732-696×432

Kroz rad istraživačkog centra, učenici će, naravno, sticati dodatna znanja, ali ne na način kako to u školi čine

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Damir Marjanović inicirao je pokretanje aktivnosti za uspostavljanje istraživačkog centra za nadarene srednjoškolce.

Također je predložio da se u tu svrhu u budžetu za 2020. godinu planira 500.000 KM.

Bila bi to novina u bh. obrazovanju, a njen koncept objašnjava profesor Marjanović: “Radi se o ustanovi koja nudi seriju seminara, kurseva i radionica koji se održavaju tokom cijele godine, a obuhvataju širok spektar znanstvenih diciplina. Na njima bi učestvovali nadareni učenici iz Sarajeva, ali i cijele BiH, a nadamo se u budućnosti i iz regiona, što će biti naknadno definisano, da se dalje upoznaju sa naukom i ohrabre da je odaberu kao životni poziv.

Kroz rad istraživačkog centra, učenici će, naravno, sticati dodatna znanja, ali ne na način kako to u školi čine. Oni će biti poticani da do znanja dolaze samostalno, kroz istraživanje i kroz zajedničke projekte sa svojm mentorima. Što je najvažnije, otkrit će tajne i ljepote  naučnog istraživanja, te tako doprinijeti razvoju naučne kulture i pismenosti kod nas koja je, na žalost, na jako niskom nivou.”

Istraživački centar, uz sve navedeno, bio bi još jedna ispunjena stavka na putu reforme obrazovanja u onom segmentu koji se tiče talentovanih i nadarenih učenika koji su, prema mišljenju mnogih, jedna od najzapostavljenijih kategorija našeg obrazovnog sistema i koji svoju budućnost, upravo iz tih razloga, nerijetko moraju tražiti izvan granica BiH.