Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po 50 maraka za hljeb i mlijeko svaki mjesec dobijaju 333 penzionera

penzionerka centar

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar okončala je reviziju spiskova s imenima korisnika stalne novčane pomoći koji ispunjavaju uslove u okviru projekta “Hljeb i mlijeko za penzionere”.

Tokom revizije 15 korisnika izgubilo je pravo na ovu stalnu novčanu pomoć zbog promjene njihovog statusa, kao što je smrt korisnika, zaposlenje člana porodičnog domaćinstva, preseljenje na područje druge općine…

– Umjesto ovih korisnika, ubacili smo 15 novih penzionera tako da na novoj revidiranoj listi također imamo 333 penzionera s minimalnim primanjima koji dobijaju ovu vrstu pomoći u okviru projekta “Hljeb i mlijeko za penzionere”. Pošto je tokom cijele godine moguće podnijeti zahtjev za ostvarivanje ovog prava, naša služba gotovo svakodnevno dobija nove zahtjeve korisnika – kazala je stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Mersida Veiz.

Napomenula je da se projekt koji je pokrenut 2009. godine pokazao kao pun pogodak, jer korisnici pomoći govore da im 50 KM koje dobiju početkom svakog mjeseca od Općine Centar u okviru ovog projekta “dobro dođe” posebno u situacijama kada isplate penzija kasne.

Kako je rekla, do sada su sredstva penzionerima isplaćivali na blagajni Općine Centar prvih pet dana u mjesecu, a od januara ove godine sredstva će biti uplaćivana na račune korisnika otvorenih u nekoj od banaka u BiH.

U ovogodišnjem budžetu Općine za realizaciju ovog projekta planiran je iznos od 200.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar.