Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako Mitrović dijeli novac

Po milion i po KM za RTV Herceg Bosne, FTV i BHRT, a RTRS-u 2,2 miliona?!

Vojin Mitrovic

Zašto država dijeli ogromna sredstva RTV—u iza kojeg stoji HDZ i HNS?

Ministarstvo prometa i komunikacija na čijem čelu je kadar SNSD-a Vojin Mitrović sačinilo je prijedlog odluke namjene sredstava u iznosu od 6.795.171 KM, odnosno akumuliranog viška prihoda nad rashodima od RAK-a za podršku RTV stanicama u BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Prema nacrtu odluke upućenom Vijeću ministara, RTV Herceg Bosne iza kojeg stoji HDZ i HNS, namijenjeno je čak 1.510.000 KM, jednako kao i za FTV, dakle javnom servisu Federacije BiH. Samo neznatno više, odnosno 1.510.171 KM treba prema ovoj odluci da dobije državni javni servis BHRT, dok je za javni servis Republike Srpske odnosno RTRS planirano 2.265.000 KM.

Ova nevjerovatni prijedlog odluke, budući da se evidentno favorizuje, po prvi put, RTV Herceg Bosne koja i nije javni servis nauštrb FTV-a i BHRT-a, a svakako i RTRS koja će dobiti najveći dio kolača, treba da se uskoro nađe na sjednici Vijeća ministara.

Prema obrazloženju sredstva se „dodjeljuju kao finansijska tehničko tehnološkom unapređenju studijskih kapaciteta i prilagodbi novom načinu proizvodnje programa i digitalnom emitiranju signala u HD rezoluciji“.

Kako smo nedavno objavili, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na čijem čelu je ministar Rašid Hadžović, koji je direktor Političke akademije SDA, u prošloj godini isplatilo je transfer za Radioteleviju Herceg-Bosne u iznosu od 220.000 KM.

Treba podsjetiti da je RTV Herceg-Bosne nedavno potpisala ugovor s Elektroprivredom HZHB po kojem će građani koji žele moći plaćati pretplatu ovoj TV kući u iznosu od po 1 KM. Plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne prvi je najavio lider HDZ-a Dragan Čović na zasjedanju HNS-a 4. juna ove godine.