KCUS

Po prvi put u BiH urađena fino iglena biopsija gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka

SALA – GASTRO

Dr. Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta, a prva pacijentica bila je 62- godišnja žena iz Sarajeva

Na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS po prvi put je urađena fino iglena biopsija promjene u tkivu gušterače pod  kontrolom endoskopskog ultrazvuka (EUS – FNB). Ovo je prvi zahvat ovog tipa koji je urađen u Bosni i Hercegovini, a u regionu se radi samo u nekim centrima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema riječima dr.Vedada Papovića, koji je zajedno sa timom anesteziologa i  endoskopskih sestara izveo ovaj zahvat,  ranije je rađena fino iglena aspiraciona punkcija (FNA) čime je uziman uzorak namjenjen samo za citološku analizu. Nabavkom najsavremenijih finih igala, adekvatne opreme i aparata  od sada je u primjeni i EUS – FNB, čime je omogućeno uzimanje uzorka koji koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu.

„Zahvaljujući primjeni najsavremenije opreme, te stručno educiranom kadru, omogućena je znatno pouzdanija dijagnostika bolesti probavnog sistema. Osobito bolesti gušterače, bilijarnog stabla i jetre (biliopankreatična patologija). Ovom metodom je moguće tačno detektovati vrstu karcinoma i time omogućiti optimalnu terapiju za svakog pacijenta. Pravilna i pravovremena dijagnostika, uz adekvatnu terapiju ključni su u liječenju“  – ističe dr.Papović.

Dr. Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta, a prva pacijentica bila je 62- godišnja žena iz Sarajeva.

„Kod ove pacijentice je postojala sumnja na karcinom gušterače sa vjerovatnim metastazama u jetri. Trenutno stanje pacijentice i ranije urađena dijagnostika isključuju operativni tretman, tako da će pacijentica biti kandidat za sistemsku onkološku terapiju.  U ovom slučaju uzorak dobijen  fino iglenom biopsijom  je od presudnog značaja za patohistološku analizu i određivanje adekvatne terapije u daljem liječenju“ – ističe dr.Papović.

U narednih mjesec dana na Klinici za gastroenterohepatologiju počeće se raditi i radiofrekventna ablacija kod oboljenja jednjaka (Barettov jednjak). Riječ je o ablaciji (spaljivanju) izmjenjene sluznice jednjaka, koje se smatra prekancerozom, odnosno stanjem iz kojeg se može razviti karcinom. Pripreme za uvođenje ovog zahavata u rad su u toku, educiran je kadar te je nabavljena potrebna oprema.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navodi da je uvođenje novih procedura i metoda imperativ želimo li ići u korak sa savremenim medicinskim tokovima. Nabavkom najsavremenijih aparata i opreme, te planskim  sprovođenjem edukacija znatno je proširen spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga.

„Sve aktivnosti i projekti u KCUS realiziraju se shodno prioritetima i detaljnim analizama i izvještajima sa klinika. Širenjem spektra usluga direktno ćemo spriječiti izmještanje bolesnika na liječenje izvan Bosne i Hercegovine. Prvi smo i jedini koji nude određene dijagnostičke i terapijske usluge u našoj zemlji, zbog čega se za liječenje u KCUS sve više odlučuju i pacijenti iz susjednih zemalja. Uvođenjem fino iglene biopsije na Klinici za gastroenterohepatologiju napravili smo veliki iskorak u dijagnosticiranju i liječenju malignih oboljenja. U posljednje četiri godine znatno smo unaprijedili rad svih Klinika. KCUS je postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova u regionu. Opredjeljeni smo za unaprijeđenje kvalitete zdravstvenih usluga, što svakodnevno potvrđujemo uspješno realiziranim projektima. Svaki projekat KCUS  je stepenica više u jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.