Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Životna drama: Brat i sestra iz BiH odbili da se vrate kod usvojitelja

BiH

severin-i-svjetlana

Brat i sestra Severin i Svjetlana B., koji su po ubrzanom postupku usvojeni o odvedeni u Kanadu i čija je životna sudbina proteklih mjeseci potresla javnost, odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio, a za sada se neće vraćati ni u BiH, saznaje EuroBlic.

“Severin i Svjetlana su prije nekoliko dana izašli iz Centra za rehabilitaciju maloljetnika AARC u kojem su bili smješteni 12 mjeseci, a po izlasku odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio i odveo u Kanadu. Trenutno žive odvojeno i kod poluhranuteljskih porodica, jer im tamošnje institucije ne dozvoljavaju potpuni status, s obzirom da ove institucije ni od početka nisu bile uključene u ovaj slučaj”, objasnio je izvor Euroblica u Centru za Socijalni rad Banja Luka.

Ono što je najbitnije je da su brat i sestra sada u odličnom zdravstvenom stanju.

Slučaj brata i sestre otkrio je kako se domaće institucije i odgovorni pojedinci odnose prema najosjetljivijoj populaciji koja nema nikakvu zaštitu i kako pogrešne odluke mogu dovesti u pitanje mlade živote.

Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS obavila je stručni nadzor Centra za socijalni rad Banja Luka i potvrdila apsolutno sve propuste o kojima su mediji pisali u postupku posvojenja brata i sestre Severina i Svjetlane B.

Inspektori Policijske uprave Banja Luka takođe su saslušali sve aktere u ovom postupku i prikupljenu dokumentaciju dostavili Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Zbog propusta u usvojenju brata i sestre, ali i mnogih drugih predmeta sa direktorske funkcije smijenjena je Vera Sladojević.

Komisija je utvrdila da Centar za socijalni rad na čelu sa Verom Sladojević u slučaju “Kanada” ne samo da nije pribavio dokaze o podobnosti usvojitelja iz Kanade i to od nadležnih službi te sjevernoameričke države, već djeci nije bio određen ni probni smještaj uz nadzor organa starateljstva, što se u ovakvim slučajevima smatra obaveznim.

Utvrđeno je i da su CSR i Sladojevićeva kao odgovorna osoba u ovoj instituciji postupali suprotno važećim zakonima koji regulišu postupak usvojenja.