U operativnoj akciji „Dragon“ lišeno slobode 15 osoba (FOTO)

Сарајево – акција “Драгон”

Tokom združene operativne akcije „Dragon“ koju je na području BiH realiziralo više policijskih agencija, od 11. do 13. oktobra Granična policija BiH lišila je slobode 15 osoba, među kojima i ilegalne migrante koji su predati Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije (JGP) Velika Kladuša u graničnom pojasu otkrili su četiri državljana Turske u ilegalnom prelasku državne granice. Protiv bh. državljanina koji ih je pokušao prokrijumčariti iz BiH u Hrvatsku Tužilaštvu BiH podnijet je izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje ljudi“.

Naknadno su službenici GPBiH na području Velike Kladuše, prema istom osnovu, lišili slobode državljanina Velike Britanije. Od stranca su službenici privremeno oduzeli 13.950 eura, 2.900 američkih dolara i VW Jettu.

Trojicu ilegalnih migranata afroazijskog porijekla otkrili su službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok GPBiH u blizini Drine, dok je Jedinica granične policije Trebinje u dva slučaja otkrila pet ilegalnih migranata.

Libijac, dva Pakistanca i dvije osobe s područja Kosova predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje, dok je državljanin Makedonije lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počino krivično djelo „krijumčarenje ljudi“.

Pripadnici JGP-a Brčko, tokom akcije „Dragon“, otkrili su u ‘Peugeotu’, registarskih oznaka R. Srbije, 112 kilograma rezanog duhana. Državljanin Srbije skrivao je rezani duhan u namjenski napravljenom bunkeru ispod zadnjeg sjedišta i na osam drugih mjesta u vozilu.

Vozač je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje robe“, a duhan i vozilo privremeno su oduzeti, saopćeno je iz Granične policije BiH.