Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH prevarila penzionere, izlaze na ulice na velike proteste

avdo_rapa

Vlada Federacije BiH pogazila je obećanje dano penzionerima po ko zna koji put zbog čega više nema pregovora i odustajanja od protesta, piše Dnevni list.

Penzioneri, njih između 12.000 i 15.000 u iduću srijedu izlazi na ulice Sarajeva kako bi pokazali vlastima da više ne mogu čekati na usvajanje zakona o PIO i povećanje penzija.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine Mehmedalija
Rapa rekao je kako je Skupština Saveza udruženja penzionera FBiH 12. septembra zadužila izvršni odobor da ukoliko Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve organizira proteste.

“Izvršni odbor je zasjedao u ponedjeljak večer i donijeli smo odluku da idemo u proteste 25. oktobra. Protesti će biti organizirani ispred zgrade Vlade FBiH u 11 sati i bit ćemo tu nekoliko sati”, kaže Rapa.

Naglašava kako će na protestima biti veliki broj penzionera, između 12 i 15 hiljada, te kako bi vlast trebalo biti sram da se najstarija populacija na ovaj način bori za svoja prava.

Na upit zašto se sada odlučuju na proteste, kada su prije samo mjesec dana obustavili sve aktivnosti vezane za proteste, Rapa kaže kako su imali čvrsto obećanje Vlade da će ispuniti njihove zahtjeve, ali kako vide da od toga nema ništa.

Vlada nije, priča, ispunila nijedan od njihovih zahtjeva, a to je ugrađivanje njihovih zahtjeva u novi Zakon o PIO, te povećanje penzija.

“Obećali su kako će ispuniti sve u oktobru kako bi se sa primjenom počelo u novembru, no vidimo da se to neće dogoditi i da nema nikakve ni šanse da bi se moglo o tome razgovarati”, kaže Rapa.

Zahtjevi penzionera su poznati odavno, a tiču se hitnog usvajanja novog zakona o PIO u kome bi bili ugrađeni zahtjevi penzionera. U novi zakon bilo bi, prema njihovim zahtjevima uvršteno povećanje penzija i to za penzionere koji su penzionisani do 31. 7. 1998. godine
za 10 posto, a za one koji su penzionisani od 1. 8. 1998. do 31. 12. 2007. za 5 posto.

Penzioneri su tražili i da se u novi zakon uvrsti stavka da će se svake godine penzije usklađivati sa troškovima života, kao i zahtjev da penzija ne može biti veća od plate koju je penzioner primao tokom rada.

Vlada i penzioneri su usuglasili da najviša penzija neće moći biti više od pet najnižih, što će značiti da za one sa najvećom penzijom nema povećanja, ali za sada ni smanjenja
penzija.

“Ako se zakon i svi naši zahtjevi ne usvoje do nove godine naš novi zahtjev bit će da se penzije povećaju za 10 posto po starom zakonu… Nama penzije nisu povećavane od januara 2014. Godine, a troškovi života su enormno porasli… Mi smo dovedeni na rub egzistencije i više ne možemo mirno sjediti”, zaključuje Rapa.