Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni sajam “RENEXPO BiH” 8. i 9. novembra u Sarajevu

solarna

Tradicionalni međunarodni sajam “RENEXPO BiH” bit će održan 8. i 9. novembra u Sarajevu.

Sarajevo će četvrti put biti domaćin ovog međunarodnog sajma koji predstavlja jedinstven energetski događaj u regionu zapadne Evrope. Očekuje se 80 izlagača iz 20 država, a ove godine značaj sajma prepoznala je i kompanija iz Indije, Triveni Turbines.

Kroz sajamsko-konferencijske sadržaje, “RENEXPO BiH” pruža i radionice, B2B sastanke, stručni obilazak sajma, seminare i drugi prateći program, poput svečanog otvaranja i večernjeg prijema.

Tu je i šest profesionalnih konferencija, tri stručne radionice i Reenergy brokerski događaj podržan od Enterprise Europe Network.

Ono po čemu je RENEXPO nadaleko poznat su stručne konferencije koje okupljaju više od 700 učesnika u toku dva dana.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ predstavit će projekt “Strategija obnove zgrada u BiH – mobiliziranje ulaganja u energetsku obnovu postojećeg fonda zgrada”. Kao i prethodnih godina, GIZ prepoznaje značaj RENEXPO sajma i svojom podrškom doprinosi značaju i činjenici koliki potencijal ima bosanskohercegovačka industrija.

Fabrika cementa Lukavac na 2. konferenciji o Upravljanju čvrstim otpadom u BiH, predstavit će svoj projekt “Korišćenje otpada kao alternativnog goriva”.

Nakon izuzetnih prezentacija o velikim realiziranom i planiranim projektima, tehničkim rješenjima, turbinama, slijedi “hydropower get together” gdje zainteresirani imaju priliku da se upoznaju sa više od 25 investicionih projekata MHE i sedam projekata VHE.

Višegodišnji partner na događaju, agencija FIPA, također, ističe značaj događaja.

– Hvala vam na mogućnosti da FIPA predstavi investicioni potencijal Bosne i Hercegovine u oblasti obnovljivih izvora, energije vjetra i energije vode, u okviru konferencijskog programa – kazao je Amir Kazić, stručni savjetnik i regionalni zastupnik u Mostaru Agencije za unapređenje stranih investicija – FIPA, koji će na konferenciji predstaviti hidroenergetski potencijal BiH, poticajne mjere i investicioni ambijent BiH.

Na konferenciji hidroenergije pridružit će se kompanije poput Global Hydro Energy, Andritz Hydro, Kőssler gmbh&Co, Hydroplan UK, Hydrohrom sro, Hydro Control d.o.o. i mnoge druge.

Član uprave Evropske asocijacije za biomasu AEBIOM Vanja Ćurin istakao je da “posljednjih godina u BiH i regiji svjedočimo rastu bioenergetskih projekata kako u proizvodnji biogoriva tako i u proizvodnji toplinske i električne energije i bioplina”.

U BiH je prisutan problem neadekvatnog ispuštanja otpadnih voda u tokove. pa će se o ovom problemu, ali i o potencijalnim rješenjima, diskotovat na međunarodnoj konferenciji o održivom upravljanju vodom za piće i otpadnom vodom u BiH.

Ekskluzivitet događaja je okrugli sto o energiji vjetra. Ključni tržišni akteri i donosioci odluka u direktnom razgovoru pronalazit će rješenja za ulaganja i izgradnju vjetroelektrana u BiH. Informacije iz prve ruke o implementaciji VE Mesihovina, ulozi finansijera projekta, Banke KfW, planiranim projektima bit će dostupne prisutnima.

Organizator, Reeco Grupa iz Njemačke, poziva sve predstavnike, investitore, rukovodioce, profesore i studente da se pridruže ovom velikom događaju za budućnost BiH u oblasti obnovljivih izvora energije sa pozivom “Otvorimo vrata i gradimo mostove za čistiju BiH!”