Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Poboljšana kvaliteta zraka, ukidaju se interventne mjere

sarajevo ferhadija zima
Foto: Fena/ Arhiva

Povoljne meteorološke prilike zadržat će se i pogodovati dobroj kvaliteti zraka i u narednim danima

Nakon dužeg perioda lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, danas u popodnevnim satima došlo je do prognoziranog, naglog pada koncentracija lebdećih PM 10 i PM 2,5 čestica, zbog čega se ukidaju interventne mjere koje su bile na snazi.

Povoljne meteorološke prilike zadržat će se i pogodovati dobroj kvaliteti zraka i u narednim danima, a karakterisat će ih rast temperature i umjereno jak vjetar, pretežno južnog i jugoistočnog smjera.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS su pozvali općine da iskoriste povoljno vrijeme i intenziviraju čišćenje posipnog materijala sa saobraćajnica koji je korišten tokom nedavnih niskih temperatura i snijega.

Te aktivnosti već poduzimaju radnici KJKP „Rad“, vršeći ručno i mehaničko čišćenje i pranje cesta u zoni svoje nadležnosti, odnosno četiri gradske općine.

Podsjećaju da je to obaveza iz Plana interventnih mjera, koja se mora provoditi kontinuirano, u skladu s vremenskim uslovima, kako bi se spriječilo podizanje cestovne prašine koja ima visok udio u zagađenju zraka, kao i izduvni gasovi iz vozila, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.