Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poboljšati sigurnost na lokacijama skladišta oružja i municije (FOTO)

BiH

pendes moore2

Ceremonija primopredaje projekta SECUP između Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH održana je danas u Domu Oružanih snaga BiH, javlja Anadolu Agency (AA). Riječ je o projektu za poboljšanje sigurnosti na lokacijama skladišta oružja i municije u BiH (SECUP) i pokretanja novog projekta za poboljšanje uslova skladišta oružja i municije, sistema zaštite od požara i jačanje kapaciteta Oružanih snaga (OS) BiH za kontrolu municije (SAFE-UP).

U ime Ministarstva, rezultate i dostignuća projekta SECUP, koji je implementirala Misija OSCE-a u BiH, na dalju upotrebu preuzela je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Pendeš i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore ozvaničili su danas i pokretanje projekta SAFE-UP. Ministrica je nakon primopredaje zahvalila svim zemljama donatorima počevši od Švicarske, Njemačke, Velike Britanije, Norveške, Danske, Turske i Lihtenštajna.

“Jako je bitno da je tih 1,35 miliona eura ugrađeno u sigurnost ne samo lokacija OS BiH gdje se skladišti municija i streljivo nego u sigurnost BiH, ali i zemalja Zapadnog Balkana. Mislim da je ovaj projekat vrijedan pažnje svih nas”, izjavila je Pendeš govoreći o završenom projektu SECUP.

Danas je najavljen i novi projekat SAFE-UP u sklopu kojeg će u narednom periodu biti okončana zaštita lokacija OS BiH na kojim se skladišti naoružanje i municija, ali i završiti proces edukacije ljudi koji će voditi računa o životnom ciklusu municije i određenom broju laboratorija.

Pendeš je dodala da je projekt SAFE UP BiH iniciran na zahtjev MO BiH u cilju unapređenja sigurnosti u skladištima streljiva kao i sigurnosti u obliku zaštite od požara i poboljšanja protupožarnih kapaciteta na svim perspektivnim lokacijama i centralnoj laboratoriji za streljivo (TROM – Doboj).

Ministrica je istakla da još uvijek nisu završeni projekti uništavanja viška naoružanja i municije u BiH.

“Nama je ostalo 11.000 tona viškova naoružanja i municije, a krenuli smo kada je bilo 25.000. Mi smo u posljednjih desetak godina uništili više od 60 posto”, dodala je Pendeš.

Moore je nakon primopredaje izjavio je da su završili projekat SECUP od 1,53 miliona eura.

“Međutim, moramo da idemo dalje. To je nešto što MO BiH, vlada BiH savršeno dobro razumiju, da je stara municija posebno opasna. U novom projektu koji se zove SAFE-UP mislim da je jedan od ključnih dijelova laboratorija kako bismo mogli saznati u kakvom stanju je stara municija u BiH”, pojasnio je Moor.

Naglasio je da u BiH postoji mnogo municije stare više od 25 godina što je velika opasnost za ljude.

Moore je podsjetio da je do 2011. godine stanje po pitanju ukupne bezbjednosti na lokacijama skladišta municije i naoružanja u BiH bilo alarmantno. Izrazio je očekivanje da će do kraja 2018. godine biti završen i drugi projekat.