Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film “Scream For Me Sarajevo” na Geteborg Film Festivalu

film-scream-for-me-Sarajevo

Sarajevska produkcijska kuća Prime Time objavila je trejler filma “Scream For Me Sarajevo”, čiju je svjetsku premijeru imala priliku pogledati publika posljednjeg Sarajevo Film Festivala.

Film je bio dio programa u kategoriji dokumentarnog filma, te osvojio tri prestižne nagrade: Human rights award – nagrada za najbolji film takmičarskog programa – dokumentarni film koji se bavi temom ljudskih prava, Specijalna nagrada žirija za najbolji film takmičarskog programa dokumentarnog filma i Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, s rezultatom 4,98 što je najbolji rezultat u historiji ovog festivala.

‘Scream For Me Sarajevo’ nastavlja festivalski život te će za dva dana biti prikazivan u četiri projekcije na prestižnom Goteborg Film Festivalu.

Ovaj film, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ideja o nastanku filma potekla od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.