Počela edukacija za tužitelje u BiH

edukacija tuzitelji bih333

tručna edukacija o vještinama zastupanja u predmetima ratnih zločina održava se u organizaciji Misije OSCE-a u BiH u okviru projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, na početku rada konferencije se obratila učesnicima koji će u naredna tri dana učestvovati na stručnim radionicima, zajedno sa međunarodnim ekspertima.

Tokom radionica će biti razmijenjena iskustva o vještinama zastupanja predmeta, ispitivanja svjedoka i prezentiranja dokaznih materijala u sudnici.

U uvodnom obraćanju v.d. glavnog tužioca je istakla da Posebni odjel za ratne zločine ima ukupno 28 tužilaca, sa kojima rade istražioci, stručni saradnici i ostalo specijalizovano osoblje te da su od osnutka do danas tužioci podigli optužnice protiv više od 800 optuženih osoba.

„Tokom 2017. godine u Posebnom odjelu za ratne zločine tužioci su podigli 38 optužnica protiv 89 osoba, a na osnovu optužnica tužilaštva, Sud BiH je u protekloj godini izrekao zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 155 godina zatvora.“

„Također, svi tužioci Tužilaštva BiH su u 2017. godini ostvarili kolektivnu normu u iznosu od 136,42 %, kvalitet optužnica iznosio je 93,58%, a u Posebnom odjelu za ratne zločine ostvarena je norma od 118,14 %, što govori o napornom radu i izuzetnom zalaganju tužilaca i stručnog osoblja u protekloj godini“, istakla je u svom obraćanju v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić.

Na stručnoj konferenciji će učestvovati više desetina tužilaca i stručnog osoblja Tužilaštva BiH, a edukatori će biti međunarodni eksperti iz SAD-a.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima su se obratili i potpredsjednica VSTV-a i predsjednica Nadzornog organa za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Jadranka Lokmić-Misirača, predstavnik OSCE-a Joeri Maas, kao i predstavnica delegacije EU u BiH Lejla Hrustanović, a obratili su se i pravni eksperi iz SAD-a James R. Gailey i Allen Snyder, kao i sutkinja Suda BiH Minka Kreho.

Stručna konferencija i obuka će trajati u programu od 3 dana.