Banja Luka

Počela edukacija zdravstvenih radnika u RS-u za vakcinaciju protiv koronavirusa

edukacija zeljkovic3

Na pitanje kada RS očekuje nove količine ruskih vakcina Sputnik V Zeljković je rekao da je dobavljač obavezan do kraja mjeseca da isporuči određenu količinu vakcina

U Banjaluci je danas počela edukacija predstavnika domova zdravlja s područja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za proces vakcinacije protiv koronavirusa, koju sprovodi Institut za javno zdravstvo RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je organizovana edukacija za predstavnike domova zdravlja iz Istočnog Sarajeva, Foče i Trebinja, a sutra će biti održana za predstavnike domova zdravlja regije Banjaluka, kao i za zdravstvene ustanove kao što je Zavod za medicinu rada, u četvrtak su predviđene regije Zvornika, Doboja i Bijeljine.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da su u pitanju zdravstveni radnici iz primarnog nivoa zdravstvene zaštite koji će biti nosioci edukacije u svojim ustanovama, odnosno za medicinare koji će kolegama prenijeti znanje.

Zeljković je rekao da kada dođe veća količina vakcina počinje vakcinacija prioritetnih grupa, a prema planu to su zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u domovima za stara lica, osobe s više hroničnih oboljenja… U prioritetnoj grupi su i prosvjetni radnici, pripadnici MUP-a RS, pripadnici Civilne zaštite te novinari, snimatelji i fotoreporteri.

Na pitanje kada RS očekuje nove količine ruskih vakcina Sputnik V Zeljković je rekao da je dobavljač obavezan do kraja mjeseca da isporuči određenu količinu vakcina.

“Čekamo potvrdu o kojoj količini se radi. Datum će biti 27. ili 28. februar”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, od 12. februara oko 935 zdravstvenih radnika primilo je vakcinu Sputnik V, a u Republici Srbiji više od 1.400 zdravstvenih radnika iz RS-a primilo je vakcine po izboru. Zeljković je rekao da je posljednji podataka oko 1.400, ali da je i u proteklim danima vršena dodatna vakcinacija pa je ovaj broj veći.

Dodao je i da još nemaju informacija o vakcinama koje treba da stignu preko COVAX mehanizma.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da će u petak biti organizovano ponavljanje dijelova edukacije ukoliko to bude potrebno za zdravstvene radnike iz bolnica.

“Naši zdravstveni radnici su edukovani, oni znaju da vakcinišu, međutim ovo je specifična situacija kada radimo masovnu vakcinaciju, kada ćemo imati punktove za vakcinaciju, kada moramo drugačije da se organizujemo. Vakcine se drugačije čuvaju, drugačije im je vrijeme koje mogu biti van hladnog lanca”, rekla je Jela Aćimović.

Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje, istakla je da je ovaj dom zdravlja spreman za vakcinaciju kao i da nestrpljivo čekaju da počne proces vakcinacije.

“Izvjesno interesovanje građana za vakcinaciju već postoji, onog momenta kada budemo saznali kada ćemo dobiti vakcine i kakva će biti dinamika isporuke onda ćemo napraviti detaljniji plan”, rekla je Jelena Durić.