Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malešići kod Ilijaša

Počela ekshumacija troje članova bošnjačke porodice ubijenih 1992. godine

Slika-ekshumacija-Malesici-10-05-2021-5

Prema planu potrebnih radova, danas započeti proces ekshumacije, nastaviti će se u narednim danima

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine  u toku je ekshumacija u mjestu Malešići, u općini Ilijaš,

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja, koordinira rad svih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Prema preliminarnim informacijama, do koji su došli predstavnici Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA, na navedenoj lokaciji trebali bi se nalaziti posmrtni ostaci troje članova porodice bošnjačke nacionalnosti, sa područja Ilijaša, koji su na navedenoj lokaciji, ubijeni i ukopani 1992. godine.

Na mjestu eskhumacije, uz istražitelja Posebnog odjela za ratne zločine, prisutni su i policijski djelatnici SIPA, ljekar patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP-a u BiH, kao i potrebni radnici i mehanizacija, te policijski djelatnici koji vrše osiguranje lokacije.

S obzirom da se radi o ekshumaciji, gdje se vrše potrebni mašinski radovi na uklanjanju zemlje, na mjestu događaja su prisutni predstavnici poduzeća nadležnog za auto-ceste, kao i stručna osoba geodetsko-građevinske struke.

Prema planu potrebnih radova, danas započeti proces ekshumacije, nastaviti će se u narednim danima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima aktivnosti u procesima ekshumacija i traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.