Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

155 godina opće bolnice

Gavrankapetanović: Svaka bolnica je vrijedna onoliko koliko ima anesteziologa

gavrankapetanovic

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović se na pres-konferenciji povodom Dana Opće bolnice posebno osvrnuo na rad u posljednjih godinu dana, u vrijeme pandemije koronavirusa

Opća bolnica „Prim.dr Abdulah Nakaš“ danas obilježeva 155 godina rada. Utemeljena je daleke 1866. godine.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović se na pres-konferenciji povodom Dana Opće bolnice posebno osvrnuo na rad u posljednjih godinu dana, u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Napravili smo komparaciju aprila prošle godine i aprila sada. Broj prijema u bolnicu u aprilu prošle godine je bio 96, a sada u aprilu je bio 934. Broj pregleda pacijenata u aprilu prošle godine bio je 5.309, sada smo uradili svi zajedno 27.773 – naveo je Gavrankapetanović.

Po njegovim riječima, u aprilu prošle godine su bila tri poroda, a sada ih je 107.

Napomenuo je da je bolnica u tom periodu imala 4,55 posto pacijenata, a u aprilu ove godine 62,55 posto.

Direktor Opće bolnice govorio je i o radu covid odjela, kazavši da su 8.693 pacijenta upućena iz domova zdravlja i Hitne pomoći u ovu ustanovu.

– To pokazuje šta je bolnica i šta su uposlenici ove bolnice uradili. U tom periodu kod nas u bolnici na ležanju je bio 1.561 pacijent, na dužem bolničkom liječenju. Kroz ambulantni dio smo liječili više od 6.000 ljudi, a 390 pacijenata smo, prema dogovoru sa Kriznim štabom, uputili u Klinički centar. Te cifre govore najbolje šta je bolnica u ovom periodu uradili i covid odjel sa svojih sedam odsjeka – naveo je Gavrankapetanović.

On se zahvalio svim uposlenicima bolnice koji su predano radili, a sjetio se i svih koji su ranije radili u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na novinarsko pitanje u vezi sa 13 anesteziologa koji su nedavno napustili Klinički centar, odgovorio je da će Opća bolnica ispoštovati sve odluke Vlade Kantona Sarajevo i provesti sve što bude protrebno u zakonskoj proceduri.

Po njegovim riječima, Vlada KS je obećala tim ljudima da neće otići iz ovoga grada, „da će im otvoriti mjesta u Općoj bolnici“.

– Bio bih sretan da u ovoj bolnici radi 100 anesteziologa, kao što radi u Kliničnom centru u Tuzli. To su najbolji među nama. Oni su u sjeni, niko ih ne vidi. Oni ne traže za sebe ništa, a svoj život daju. Svaka bolnica je vrijedna onoliko koliko ima anesteziologa – kazao je Gavrankapetanović.

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić se zahvalio svim doktorima, medicinskim radnicima i svima koji su omogućili „da se izborimo sa tri vala epidemije koronavirusa“.

– To su naši istinski heroji koji su riskirali svoje živote da bi spasili pacijente. Ovo se odnosi na sve zdravstvene institucije, obje gradske bolnice, domove zdravlja, ambulante, ali i na privatne ambulante koje su također preuzele dio tereta borbe sa pandemijom – naveo je ministar Vranić.

Prisjetio se i medicinskih radnika koji su izgubili bitku sa koronavirusom, a koji nisu ustuknuli iako su znali o kakvom opasnom virusu je riječ.