Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos upozorenjima

Počela isplata penzija u FBiH: Ispred banaka veliki redovi (FOTO)

penzineri penzija (8)

Prema ranijoj najavi, od danas, 6. aprila počela je isplata penzija za 421.302 penzionera u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH

Isplata martovskih penzija koja je počela jutros uzrokovala je redove pred poslovnicama većine banaka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema ranijoj najavi, od danas, 6. aprila počela je isplata penzija za 421.302 penzionera u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

Federalni štab civilne zaštite je uoči početka isplate penzija omogućio kretanje osobama starijim od 65 godina u periodu od ponedjeljka do petka, od osam do 12 sati.

Time je privremeno izmijenjena ranija naredba koja je odnosi na zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u situaciji pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, a ovoj kategoriji stanovništva, uz podizanje penzija, je omogućeno i da u navedenom vremenu obave kupovinu osnovnih životnih namirnica i lijekova.

U više navrata proteklih dana predstavnici nadležnih vlasti upozorili su kako izmjenu naredbe o kretanju osoba stariji od 65 godina ne treba koristiti za šetnje i druženja, nego isključivo u svrhu podizanja peznije i osnovnih nabavki, uz poštivanje pravila o nošenju zaštite za ruke i lice, kao i pravila o socijalnoj distanci od najmanje metar i pol, kao i ostalih pravila donesenih u cilju zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

Pozvani su penzioneri koji mogu podići svoje penzije putem rodbine, prijatelja, komšija, da to i učine.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva pozvali su ostale građane da se u periodu od osam do 12 sati ove sedmice uzdrže od izlazaka, kako se ne bi stvarale gužve.

Za isplatu martovskih penzija u ovom dijelu BiH potrebno je bilo 185 miliona KM. Najniža penzija iznosi 371,77 KM, najviša 2.174,48 KM.

Penzije su isplaćene preko jedinstvenog računa trezora FBiH.

Redovi i u Tuzli

Isplata martovskih penzija u Tuzli odvija se uz dosta poteškoća. Penzionerima je naredbom Kriznog štaba Federacije BiH omogućeno da napuste svoje domove da bi u bankama i na bankomatima, u vremenu od 8.00 do 12.00 sati, mogli podići penzije. Ta naredba važit će do kraja sedmice, javlja Fena.

Tuzla

Od jutra se pred pojedinim bankama mogu vidjeti dugački redovima starijih osoba koje, istina, imaju maske i rukavice, ali se malo ko pridržava uputstva o fizičkoj distanci.

Banke, nažalost, nisu pronašle dobar modus za isplatu, dok penzioneri koji novac podižu putem pošte imaju privilegiju da im poštari penzije isplaćuje na kućnom pragu.

Najveće gužve primijećene su ispred NLB banke koja je, kako se doznaje od penzionera, za te namjene odredila samo glavnu poslovnicu u centru Tuzle.

Redova ima i pred drugim bankama, pa se postavlja pitanje da li se time dovodi u pitanje sistem borbe protiv širenja koronavirusa, a najstarija populacija nesvjesno izlaže mogućnosti zaraze.