INTERESNI PARTNERI

Političke maske su ponovo pale: Doviđenja do naredne raspodjele novca

vlada fbih sjednica (1)

Jedan je pokušaj rasparčavanja budžetskog novca neuspješno okončan, živio naredni. Fond za stabilizaciju privrede idealan je za to. Načine netransparetne potrošnje već je uvježban sličnim fondovima nakon poplava 2014. godine

Dugo je trajalo, gotovo dvadeset dana da vladajuće stranke u Federaciji odaju privid predanosti borbi protiv narastajuće zaraženosti stanovništva korona virusom. Potom su nastavili ono što najbolje znaju, jeftino politikanstvo, lažni populizam, borba za raspolaganje budžetskim novcem.

Prvobitna odluka o raspodjeli 21 milion maraka kantonima, gradovima i općinama je izmjenjena pa će ta sredstva putem Federalnog ministarstva zdravstva biti usmjerena za nabavku neophodne medicinske opreme, piše Žurnal.info.

Tako će i HDZ BiH biti sit i funkcioneri SDA na broju. U suštini, ništa se nije izmjenilo osim modaliteta. Ultimatum ministrice finansija Jelke Miličević odnosno Dragana Čovića biće ispoštovan kao i prilikom prethodne odluke, a to je “ili ovoliko novca u Hercegovinu ili nema odluke”. Glasanje HDZ-ovih ministara protiv nove odluke samo je još jedno zamagljivanje pravog stanja.

SDA će pak još jednom biračkom tijelu “prodati” priču kako oni odgovorno reaguju kada “slučajno” usvoje pogrešnu odluku.

Imaju oni odavno razrađen mehanizam da čak i kada u potaji jedni drugima “rade o glavi” u javnosti sve potom prikažu kao dokaz “unutrašnmje demokratije”.

Primjer je “politička šizofrenija” SDA-ovog ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare koji je glasao za prvu odluku, pa je potom na sva zvona obznanio kako istu treba ukinuti, da bi potom za novu odluku pri glasanju bio – suzdržan. Pridružio mu se očekivano i Denis Zvizdić, ne zbog toga što osjeća političku odgovornost spram stanovnika pojedinih područja koja nisu na listi dobitnika sredstava, nego što u potaji rade – protiv Fadila Novalića.

No, sve će to “ispeglati” predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji se iznenanda ukazao “iznenađen” odlukom vlade.

“Radi se, izgleda, o ranijim dogovorima, i to je razlog da su svi bošnjački ministri glasali za nju”, smirivao je Izetbegović. Bošnjački, dakle SDA i SBB.

A ti “raniji dogovori” jesu upravo zahtjevi HDZ-a BiH. Razmislite, sjetite se… Samo dan prije sjednice federalne vlade Dragan Čović je najavio da će HDZ predstaviti svoj prijedlog zakona za pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta. Prijedlog nije predstavljen, ali jeste plasirana vijest putem medija iz Hrvatske kako će predstavnik Vlade FBiH u ponedjeljak 6. aprila na Skupštini Aluminija dati pristanak za davanje u najam ove firme “Abraham Grupi”.

Iz SDA-SBB dijela Vlade nisu ni potvrdili, ali ni demantovali ovaj ustupak “ispod stola”, baš onako kako je Čović namjerio, a Žurnal o tome pisao.

Još nešto je lider SDA u svom reagovanju “provukao”, a to je preferiranje Fonda za stabilizaciju privrede. Taj fond, kako je najavljeno, biće vrijedan oko jednu milijardu. Mnogo toga je obećano formiranjem ovog fonda, od očuvanja radnih mjesta, socijalnog zbrinjavanja otpuštenih, stabilnosti penzonog fonda do raznoraznih subvencija navodno za radnike, sve to pod uslovom da Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH usvoji federalni parlament. Mali i srednji poduzetnici opet će dobrim dijelom zavisiti o tome koliko će komercijalne banke dati podršku kreditima Razvojne banke.

Prilika je to da se prisjetimo poplava 2014. godine i potonjeg formiranja, Federalnog fonda za pomoć poplavljenim područjima te Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, pored onog sa državnog nivoa.

Istraživanje nevladinih organizacija pokazalo je da je za tek 54%, od ukupno realizovanih sredstava preko institucija vlasti, poznato gdje i na koji način utrošeno!

U Republici Srpskoj formiran je Fond za podršku privredi kao i Fond solidarnosti, no upravo zbog navedenog „dobrog“ iskustva sa poplavama, nema podršku javnosti, ukoliko se to ne izmjeni već uočenim metodama prisile.

Federalna je vlada formirala Koordinacioni odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, kojeg čine resorni federalni ministri, na čelu s SBB ministricom Editom Đapo.

Njen šef, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je napustio vođenje Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, jer kako reče „ne želi direktan doticaj sa donacijama“. Zna Radončić da je znatno produktivnije putem svojih kadrova nadgledati Fond za stabilizaciju privrede.