Globus

mjere prevencije

U Hrvatskoj će na koronavirus testirati cjelokupnu populaciju

06/04/2020

Capak je najavio i da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji da se vidi je li neko možda "prehodao" koronavirus

U narednom periodu počet će testiranje cjelokupne populacije na koronavirus, najavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

On je u razgovoru za RTL detaljno objasnio ko se i po kojim kriterijima testira na koronavirus jer upravo to je jedno od najčešćih pitanja građana.

– Mi smo se od samog početka držali smjernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio upute da treba testirati svaku tešku respiratornu bolest pa onda opet prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju se ne može utvrditi drugi uzrok – izjavio je Capak.

On kaže kako se može dogoditi greška u procjeni, pogotovo kada se radi dijagnoza putem telefona, kao što je to sada, ali zato pacijent uvijek može nazvati za svaki slučaj drugog ljekara ili epidemiologa. Capak je najavio i da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji da se vidi je li neko možda “prehodao” koronavirus.

– Sigurno će se raditi. Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer Yokohamu, gdje je bilo puno pozitivnih osoba, a postotak onih koji nisu imali simptome je prilično visok, no to su posebni uvjeti. Populacijske studije nije još niko pokrenuo, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načina: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog ljekara opće medicine i napravi se profil – objasnio je Capak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.