Sarajevo

Počela izgradnja biciklističke staze u naselju Dobrinja

biciklisticka staza dobrinja

Radit će se i obilježavanje 800 metara biciklističke staze s pratećom signalizacijom, duž A transverzale. Za radove, predviđene tom fazom, izdvojeno je 234.000 KM.

Započela je izgradnja biciklističke staze u naselju Dobrinja, koja će jedno od najvećih novogradskih naselja povezati s biciklističkom stazom od Otoke do kružnog toka na Dobrinji, te Centrom ‘Safet Zajko’.

Radovi se izvode u ulici Želimira Vidovića Kelija. Uklonjena je pješačka staza i radnici preduzeća ‘Rad’ rade tamponiranje terena za izgradnju biciklističke s pješačkom stazom, kao i postavljanje ivičnjaka.

Nakon završetka tih radova uslijedit će asfaltiranje 600 metara duge dionice, od raskrsnice ulica Želimira Vidovića Kelija i Emila Zole do kružnog toka na ulazu u Dobrinju. Slijedi i obilježavanje biciklističke staze, s pratećom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom te postavljanje parkovskih klupa i korpi za otpatke. Uporedo s tim radovima, bit će izvršeno i pomjeranje autobuskog stajališta.

Radit će se i obilježavanje 800 metara biciklističke staze s pratećom signalizacijom, duž A transverzale. Za radove, predviđene tom fazom, izdvojeno je 234.000 KM.

Nakon staze u tom dijelu Dobrinje, radit će se i preostali dio staze kroz naselje Dobrinja da bi se staza spojila s prstenom i cijela Dobrinja povezala biciklističkom stazom.

– Novi Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo na čijoj je teritoriji izgrađena biciklistička staza. U 2015. godini staza je izgrađena s obje strane Bulevara Meše Selimovića, od Otoke do Nedžarića. Godinu kasnije, od Nedžarića do kružnog toka na Dobrinji. Biciklistička staza povezana je i s Centrom za edukaciju, sport i rekreaciju ‘Safet Zajko’. Time je posjetiocima omogućen dolazak u najveći park u gradu Sarajevu i biciklom – podsjećaju iz Općine Novi Grada.