Počela izgradnja dječijeg igrališta na Vratniku i na Širokači (FOTO)

BiH

vratnik_igraliste_

Na Vratniku, u sklopu školskog dvorišta OŠ Hamdija Kreševljaković, gradi se dječije igralište koje će omogućiti zabavu i igru brojnim mališanima ovog starogradskog naselja.

Izgradnja dječijeg igrališta jedan je od prioriteta koje su građani ove mjesne zajednice navodili u prethodnom periodu, ali zbog specifičnosti samog Vratnika, bilo je teško naći lokaciju za gradnju. Jedina lokacija pogodna za ove radove bila je u dijelu dvorišta osnovne škole, za što je OŠ Hamdija Kreševljaković dala potrebne saglasnosti.

Igralište će u jednom dijelu imati pješčanu podlogu, dok će drugim dijelom biti izgrađeno kaskadno, u tri nivoa – sa zelenom površinom. Imat će i sav prateći mobilijar, pa će mališanima na raspolaganju biti drvena kućica sa ljestvama i mrežom za penjanje, ljuljaška, klackalice, vrtuljak, njihalice u obliku konjića i motocikla i drugo. Postavit će se i jedna klupa, te korpe za otpatke. Igralište će biti ograđeno i ugradit će se nova ulazna kapija.

Ovo je četvrto igralište koje se gradi u sklopu projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju Vlade Švicarske i Švedske. Ukupna vrijednost projekta je 22.400 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 5.400 KM.

Kroz projekat „Jačanje uloge MZ u BiH“ prošle godine su izgrađena su dječija igrališta na Mošćanici i Sedreniku, a u toku je izgradnja dječijih igrališta na Širokači i Vratniku.

Na platou ispred Mjesne zajednice Širokača, u ulici Za beglukom broj 73 u toku je izgradnja dječijeg igrališta.

Bez obzira na zimske uslove, radovi se izvode predviđenom dinamikom. Na prostoru gdje se gradi igralište u toku je postavljanje nove ograde, te farbanje postojeće oko objekta Mjesne zajednice. „Završeno je ravnanje terena na koji će uskoro biti postavljena gumena podloga, a potom je izgrađen jedan potporni zid i prilazne stepenice“, objašnjavaju iz Službe za investicije, plan i analizu Općine.

Planirano je da na ovom prostoru bude postavljena gumena podloga, tobogan s kućicom, ljuljačka s dvije sjedalice – kombinovana s ljestvama i mrežom za penjanje, njihalica sa sjedalicom, četiri klupe, te tri korpe za otpatke.

Podsjećamo, riječ je o igralištu koje će biti izgrađeno u sklopu projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju Vlade Švicarske i Švedske. Ovo će biti prvo dosad izgrađeno igralište za oko 100 djece uzrasta do šest godina s područja mjesnih zajednica Širokača i Toka – Džeka.

Ukupna vrijednost projekta je 22.103,70 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 5.103,70 KM“.