Počela kontrola vazdušnog prostora BiH iz Banje Luke

bhansa

Centar oblasne kontrole leta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ u Banjaluci zvanično je počeo sa radom, a kontrolori letenja početkom februara su prvi put iz Banjaluke uputili dobrodošlicu avioposadi u vazdušnom prostoru BiH, saopšteno je iz ove agencije.

“Puštanjem u rad Centra oblasne kontrole leta – Operativne jedinice ATCU 2 Banjaluka cjelokupna infrastruktura i oprema na svim lokacijama, predviđena zakonom, stavljena je u operativnu upotrebu, čime se daje potpuni smisao i opravdanost dugogodišnjem ulaganju u Strategiju upravljanja vazdušnim saobraćajem BiH”, navode iz BHANSA.

BHANSA je time ispunila zakonom propisane obaveze koje proizilaze iz Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, odnosno usluge kontrole vazušnog saobraćaja /oblasna, prilazna i aerodromska kontrola/, usluge letnog informisanja, savjetodavne usluge u vazdušnom saobraćaju i usluge uzbunjivanja.

Ispunjene su i obaveze za pružanje usluge upravljanja tokovima vazdušnog saobraćaja kojima se obezbjeđuje maksimalna iskorištenost kapaciteta za kontrolu vazdušnog saobraćaja, te usluge upravljanja vazdušnim prostorom, što podrazumijeva plansku ulogu s ključnim ciljem maksimiziranja upotrebljivosti raspoloživog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju.

U narednom periodu preostalo je da bude uspostavljena jedinica za upravljanje vazdušnim prostorom u čijem radu učestvuju i predstavnici koje imenuje Ministarstvo odbrane BiH. Na ovoj aktivnosti intenzivno se radi u saradnji sa Ministarstvom odbrane, dodaje se u saopštenju.

Nakon 13. novembra 2014. godine i početka rada Operativne jedinice ATCU 1 Sarajevo, odnosno preuzimanja kontrole vazdušnog saobraćaja do nivoa leta FL 325, odnosno 10.000 metara visine, početak rada Operativne jedinice ATCU 2 u Banjaluci je još jedan važan korak bliže ispunjavanju glavnog strateškog cilja – pružanja usluga kontrole vazdušnog saobraćaja u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

Iz BHANSA napominju da će to biti omogućeno dodatnim školovanjem kontrolora vazdušnog saobraćaja i ostalog stručnog kadra, te primjenom najsavremenijih tehnoloških rješenja u pružanju usluga u vazdušnoj plovidbi.