Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

donesena naredba

Počela nastava u školama Brčko distrikta BiH

Nastava u srednjim školama organizovana na način da se redukuje u smjenama na sedmičnom nivou tako što nastavu pohađa 50 posto učenika jednog odjeljenja, dok u osnovnim školama svi učenici pohađaju nastavu

Nakon što je Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH 3. decembra donio Naredbu o početku nastave, danas je u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta BiH počela nastava.

Član Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje iz Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović je izjavio da je nastava u srednjim školama organizovana na način da se redukuje u smjenama na sedmičnom nivou tako što nastavu pohađa 50 posto učenika jednog odjeljenja, dok u osnovnim školama svi učenici pohađaju nastavu.

– Nastavni proces se odvija po protokolu koji je utvrdio Krizni štab na svojoj posljednjoj sjednici. Taj protokol je izmijenjen u odnosu na onaj koji je bio na snazi do posljednjeg prekida nastave. To između ostalog podrazumijeva da su učenici šestog i starijih razreda obavezni nositi maske i za vrijeme nastave. Nastava će trajati do termina zimskog raspusta koji je utvrđenog nastavnim kalendarom, ali se prvo polugodište neće tada završiti nego u februaru. Struka će procijeniti koji je to fond sati koji se mora ostvariti u prvom polugodištu da bi se mogle izvesti zaključne ocjene – rekao je Osmanović.

Što se tiče mogućnosti organiziranja online nastave, on navodi da pod ovakvim epidemiološkim mjerama kada svi javni objekti rade, za učenike od prvog do šestog razreda online nastave je neizvodiva jer učenici bez pomoći roditelja ne mogu pratiti takav vid nastave.

– Osim toga prethodni period je pokazao da su učenici slabo usvojili sadržaje koji su izvođeni tokom online nastave te je ona posljednja opcija izvođenja nastave i nadoknade časova. Kada je riječ o završetku nastavne godine, u opciji je nekoliko načina nadoknade, od toga da se nadoknade izvrše tokom proljeća i da se nastavna godina završi 1. jula, zatim da se nastava izvodi i subotom, što zakon dozvoljava, te mogućnost da ne bude proljetnog raspusta – kazao je Osmanović.