Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ponosno zajedno"

Završena Povorka ponosa, učesnici stigli na odredište

Foto: D. B. /Fokus.ba

Podršku su pružili Michael Murphy, Johann Sattler, Edin Forto, Nihad Uk, profesor Asim Mujkić, Srđan Jevđević, Saša Magazinović, Tomislav Cvitanušić i brojni drugi građani Sarajeva

Šetnjom od Historijskog muzeja BiH do Narodnom pozorištu održana je četvrta Povorka ponosa u Sarajevu.

Manifestaciji kojom se pripadnici LGBTIQ populacije bore za svoja prava prisustvuju brojne ličnosti iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Foto: D. B. /Fokus.ba

Podršku su pružili Michael Murphy, Johann Sattler, Edin Forto, Nihad Uk, profesor Asim Mujkić, Srđan Jevđević, Saša Magazinović, Tomislav Cvitanušić i brojni drugi građani Sarajeva.

Foto: D. B. /Fokus.ba

Ovogodišnju povorku podržao je i muzičar i umjetnik Srđan Jevđević zvani Gino, frontmen benda Kultur Shock.

Foto: D. B. /Fokus.ba

“Sloboda je kad smo vi slobodni. Sloboda je pravo. Sloboda je objektivna kategorija. Ono što nema nikakve veze s ličnim mišljenjem. Sloboda je nešto s čime se rodimo i s čime treba da umremo”, poručio je Gino i dodao da nema važnijeg događaja od Povorke ponosa.

Podsjetio je da je još ‘80-ih u Sarajevo “počeo s LGBTIQ+ pravima i odnekle je bilo lakše tada”.

​Iz organizacija koje se bave pravima LGBTIQ+ zajednice upozoravaju da BiH zaostaje za zemljama regije kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava.

Ukazuju na to da BiH nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.

povorka ponosa
Foto: D. B. /Fokus.ba

Prema posljednjem izvještaju Inistucije Ombudsmena za ljudska prava, U BiH od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba. U izvještaju se navodi da je u BiH i dalje prisutan govor mržnje, a rijetki su nositelji i najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove populacije.