Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lejla Huremović

Sarajevo je postalo mnogo tolerantnije i otvorenije prema LGBTIQ osobama

Foto: D. B. /Fokus.ba

“Glavni cilj Bh. Povorke ponosa je da razbija diskriminaciju u bh. društvu gdje postoji, i ono što je najviše vidljivo u Sarajevu jeste da je Sarajevo postalo mnogo tolerantnije, otvorenije, da prihvata LGBTIQ osobe”, kazala je Lejla Huremović

U Sarajevu je počelo okupljanje pred četvrtu Povorku ponosa.

Kod Historijskog muzeja okupile su se brojne poznate ličnosti koje su došle da daju podršku ovoj manifestaciji.

Foto: M. D./Fokus.ba
Johann Sattler

Tu su američki ambasador Michael Murphy, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, Saša Magazinović, Edin Forto, profesor Asim Mujkić, Senka i Almir Kurt, Tomislav Cvitanušić, Damir Nikšić, Jasmila Žbanić, Ahmed Burić, Damir Imamović, Srđan Jevđević iz grupe Kultur Shock…

Foto: D. B. /Fokus.ba
Američki ambasador Michael Murphy

Lejla Huremović, članica organizacionog odbora Povorke ponosa uoči četvrte povorke u Sarajevu navela je šta očekuje od današnje manifestacije.

“Postoje neke stvari koje se još uvijek nisu promijenile, što tražimo još od prve Povorke ponosa, a to je prije svega da se zakonski izjednače svi ljudi u Bosni i Hercegovini, pa tako i LGBTIQ osobe. Mi još uvijek nismo jednaki zakonski, to je prva stvar koju je krajnje vrijeme da donesemo”, kazala je Huremović.

Uz to, jako je važno i da se smanji nasilje prema LGBTIQ osobama, i to u svim sferama, poručuje Huremović.

“To nije samo na ulici, nasilje je prisutno u porodicama, i u poslovnoj sferi, bilo gdje gdje su LGBTIQ osobe vidljive i “out”, one na neki način doživljavaju ili nasilje ili diskriminaciju, i to je ustvari razlog zašto LGBTIQ osobe i ne žele da budu “out”, jer se suočavaju s ovim problemima”, objasnila je Huremović.

To zahtijevaju od institucija već pet godina, navodi jedna od organizatorica Povorke.

“Glavni cilj Bh. Povorke ponosa je da razbija diskriminaciju u bh. društvu gdje postoji, i ono što je najviše vidljivo u Sarajevu jeste da je Sarajevo postalo mnogo tolerantnije, otvorenije, da prihvata LGBTIQ osobe. Naravno, još uvijek postoje pojedinci, pojedinke koji smatraju da nas treba izolovati, staviti na marginu, ali iz godine u godinu povećavamo prostor gdje se LGBTIQ osobe osjećaju sigurno, dobrodošlo, i nadam se da će se to tako nastaviti”, zaključila je Lejla Huremović.

Mirza Halilčević, jedan od organizatora Povorke ponosa, kazao je da će ovogodišnje izdanje adresirati izuzetno važne zahtjeve za status LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini.

“Neki od njih podrazumijevaju svakako izmjene i dopune Zakona o javnom okupljanju, ali i aktualiziranje pitanja diskriminacije i podizanja vidljivosti LGBTIQ osoba u BiH, kako bi se po ko zna koji put pokazalo da su LGBTIQ osobe integralni dio bh. društva”, objasnio je Halilčević.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić za Radio Slobodna Evropa kaže da je izuzetno važno podržati sve ono što se tiče borbe za ljudska prava i slobode.

Foto: D. B. /Fokus.ba

“To treba stalo ponavljati. Mi smo ovdje žrtve uskraćivanja ljudskih prava i sloboda, na najrazličitije načine. Posebno je važno podržati borbu za prava manina. Najbolje je biti danas uz ove ljude i podržati ih uz borbi protiv diskriminacije”, rekao je Mujkić.

Dogovorena ruta šetnje je ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića te završava ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag.