Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trener Borussije

Ko je Edin Terzić i kakva je njegova veza sa Bosnom i Hercegovinom

edin terzic
Foto: X

Arhitekta Dortmundovog uspjeha je Edin Terzić, čovjek koji ima veze sa BiH

Fudbaleri Borussije Dortmund najbolja su priča u Ligi prvaka ove sezone. Premda im niko nije davao ozbiljnije šanse, Dortmund je kao tek petoplasirana ekipa Bundeslige stigla do finala Lige prvaka.

Nakon što su prošli grupu smrti, u kojoj su bili još PSG, Newcastle, Milan, Dortmund je u knockout fazi takmičenja nastavio nizati uspjehe. Najprije su izbacili PSV, potom i ATletico Madrid, da bi u polufinalu srušili PSG.

Pariški tim u dvomeču nije uspio postići pogodak. Potpuno su zatvorili Mbappea i društvo te im u dvomeču nanijeli dva poraza po 1:0.

Otac mu iz BiH

Arhitekta Dortmundovog uspjeha je Edin Terzić, čovjek koji ima veze sa BiH. Naime, njegov otac je iz Donjeg Vakufa, odnosno iz mjesta Doganovci, gdje je i sam Edin dolazio. Njegova majka je iz Osijeka, a pored njemačkog posjeduje i hrvatsko državljanstvo, pišu Sportske.ba.

Edin nije imao zapaženu igračku karijeru, ali se kao mlad posvetio trenerskom poslu, gdje mu sada odlično ide i uspio je izaći na najveću pozornicu.

Prije 10-ak godina radio je kao skaut i pomoćni trener u Borussijinoj akademiji, tada je prvu momčad vodio Jürgen Klopp.O tome koliko je Terzić sposoban, mnogo je slušao i Slaven Bilić pa ga je doveo u Beşiktaş, a uključio ga je u svoj stručni štab kada je kasnije radio i u West Hamu.

Sa Bilićem je usavršio znanja i poglede na nogomet pa se Terzić odlučio vratiti u Borussiju 2018. i postao je desna ruka trenera Luciena Favrea. Bio je to logičan potez jer ako neko poznaje klub, to je onda on. U njemu je prošao sve, i za njega je bio spreman raditi sve. A nakon što je Favre dobio otkaz u sezoni 2020./21., priliku da se dokaže dobio je baš Edin. Privremeno je vodio ekipu do dolaska Marca Rosea. No, njegova priča nije dugo trajala, a Terzić je cijelo vrijeme u sjeni čekao novi dio svog kolača. Prošle sezone, bio je nadomak naslova Bundeslige.

Titula mu je izmakla u posljednjem kolu, kada je Borussija pred svojim navijačima razbijena protiv Mainza. Ipak, ostao je u Dortmundu i dobio novi ugovor do 2025. godine. Sada ima priliku osvojiti pehar Lige prvaka.