Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati o kreditu

Počela prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: “Blok 7”, da ili ne?

dom naroda fbih

Izgradnju Bloka 7 zagovornici ove odluke najavljuju kao projekat od izuzetnog značaja i javnog interesa

Počela je prva redovna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegvine na kojoj delegati treba da se izjasne da li su za to da Federacija bude garant Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ovo zaduženje bi trebalo da iznosi oko 614 miliona eura, s rokom vraćanja od 20 godina i petogodišnjim grace periodom.

Izgradnju Bloka 7 zagovornici ove odluke najavljuju kao projekat od izuzetnog značaja i javnog interesa jer će, kako navode, donijeti energetsku nezavisnost Federaciji odnosno Bosni i Hercegovini, a Tuzlacima čistiji zrak budući da realizacija podrazumijeva gašenje dosadašnjih zastarjelih blokova u tuzlanskoj termelektrani te izgradnju novog po nasjavremenijoj tehnologiji.

Osim ove teme, u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda su i odluke o administrativnom preuređenju sedam općina u FBiH: Gračanice, Visokog, Čapljine, Ljubuškog, Gradačca, Srebrenika i Živinica. Predloženi su zakoni na osnovu kojih ove općine treba da dobiju status gradova.

Sve navedene odluke odobrio je Predstavnički dom na sjednici početkom marta, ali ne mogu stupiti na snagu dok ih ne povrdi i Dom naroda.

Na sjednici je u toku termin za postavljanje delegatskih pitanja i podnošenje inicijativa, a nakon toga treba da bude utvrđen konačni dnevni red.