Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sa radom Osnovna škola na Aneksu: Prvi đaci u školskim klupama

osnovna skola aneks 1

U novoizgrađenoj školi u naselju Aneks danas je održana prva školska priredba, čime je ozvaničen početak rada ove ustanove, a posebna svečanost povodom otvaranja škole bit će upriličena nakon opremanja sportske dvorane.

Priredbu su pripremili učenici Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“, u koju je išlo najviše učenika iz ovog naselja, a koja je udaljena skoro tri kilometra. Osim učenika, njihovih roditelja i nastavnog osoblja, početku školske godine u ovoj školi prisustvovali su predstavnici općina Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo, Ministrstva obrazovanja, nauke i mladih KS, Zavoda za izgradnju KS i drugi brojni gosti. Ovom prilikom prvačićima s područja dvije općine uručni su ruksaci sa školskim priborom.

„Izgradnja škole u ovom naselju je višedecenijska potreba stanovnika, koji žive na ovom prostoru, jer je većina djece iz ovog i okolnih naselja do škole išla pješice, što je naročito u zimskom periodu predstavljalo problem i to je bio najveći razlog zbog kojeg se ovdje krenulo sa izgradnjom školskog objekta 2014. godine. Finansirana je kroz četiri budžetske godine iz budžeta općina Novi Grad i Novo Sarajevo i Ministrstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Period od četiri godine izgleda dug, međutim škola je izgrađena bez kreditnih zaduživanja i bez toga da naši budžeti trpe u nekim drugim stavkama. Izuzetno sam sretan da su danas prvi đaci krenuli u OŠ „Aneks“, koja je urađena kvalitetno“, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Školu će pohađati oko 400 učenika sa prostora Novog Grada i Novog Sarajeva, a osim učenika koji su išli u školu „Mehmedalija Mak Dizdar“, u novu školu ići će i jedan broj učenika iz škole „Džemaludin Čaušević“ i učenici sa prostora općine Novo Sarajevo, iz naselja Hrasno Brdo.

U sklopu školskog objekta izgrađena je i sportska dvorana sa originalnim parketom, na kojem se mogu igrati zvanične utakmice i tribinama sa 300 sjedećih mjesta, tako da će djeca imati i prostor za tjelesni odgoj, te održavanje sportskih, kulturnih i drugih manifestacija. Također, jedan dio škole uređen je za potrebe formiranja obdaništa, a škola će imati i vanjsko igralište.

Prema riječima Elvira Kazazovića, ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, ovo je najbolja škola u Kantonu Sarajevo, a vjerovatno i na prostoru BiH.

„Svi predviđeni radovi završeni su na vrijeme, tako da su danas učenici krenuli u ovu prelijepu školu. Nakon što se završi sportska dvorana, igralište i ostali sadržaji, bit će upriličena veća svečanost“, kazao je Kazazović.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je važnost stavljanja u funkciju ovog odgojno-obrazovnog objekta, koji je izgrađen prema modernim standardima i jedan je od najboljih školskih objekata u Sarajevskom kantonu.

Izgradnja škole koštala je 6.494.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS izdvojilo 2.994.000 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 1.950.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 1.500.000 KM.