Život Đorđa Balaševića obilježila je velika tragedija o kojoj nikad nije pričao

arena_zagreb_balasevic_1

Život Đorđa Balaševića obilježili su brojni lijepi, ali i tužni trenuci. Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu i odrastao je u kući u Ulici Jovana Cvijića, koja se pominje u njegovoj pjesmi “Neki novi klinci“. U ovoj kući i dan danas živi sa suprugom Oliverom, sa kojom je dobio nasljednike Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Za Đoleta kažu da je bio čudo od djeteta. Uz pet godina stariju sestru Jasnu, za koju je bio izuzetno vezan, veoma rano je naučio da čita, a u osnovnoj školi počeo je da piše pjesme.

Jedan od najtužnijih trenutaka u njegovom životu bio je kada mu je sestra preminula, o čemu gotovo nikad nije govorio za javnost.

Majka Veronika Elvira Matilda Dolenc i otac Jovan Balašević protivili su se njegovoj želji da bude muzičar i smatrali su da treba da se bavi geografijom, za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, za koje im je uvijek čuvao dva prazna mjesta.

Godine 1977. Đorđe je sa drugovima iz gimnazije osnovao prvu grupu – “Žetva”, sa kojom je snimio pjesmu “U razdeljak te ljubim”. Iako je nije volio, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pjevačev uspjeh. Godinu dana kasnije je sa Vericom Todorović oformio novu grupu Rani mraz kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza“. Od tog trenutka njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom, a sve ostalo je istorija.

Kako je sam rekao, Đorđe smatra da je njegov život dobio suštinu i formu tek kada je upoznao Oliveru. Ona je u Novi Sad došla iz Zrenjanina, sa stipendijom koju je dobila kao istaknuti sportista, olimpijski kandidat i reprezentativka u gimnastici. Bila je veoma siromašna i živela je sa majkom u teškim uslovima. Za razliku od nje, Đorđe je živio u daleko boljim uslovima.

Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa, a Olja ga je osvojila kada mu je na plaži tražila da joj pričuva šnale pošto je išla da se kupa. Kada je otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje, pozvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je sjeo u golf i vozio do Zrenjanina. 1981. godine su se vjenčali, ali nisu pravili veliku svadbu jer je pjevačeva majka preminula godinu dana ranije.

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja kćerke Jovane. Naime, Đole ju je prvi put vidio tek mjesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smio da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti.

Imao je ogromnu tremu kada je čekao da se rode Jelena i Aleksa, ali svoju djecu smatra najljepšim stvarima koje su mu se u životu desile. Za velike praznike, ljetnje i zimske odmore nikada nije nastupao jer je želio da provodi vrijeme sa njima.

Godine 2013. Đorđe je postao deda prvi put, kada mu je kćerka Jovana rodila unuku Simonu. Dvije godine kasnije, glumica je na svijet donijela još jednu djevojčicu.