Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sanacija klizišta Uglješići

kliziste

Radovi na sanaciji klizišta “Uglješići 11, 12 i 13”, koji se izvode po javnom pozivu UNDP-a BiH, a koji je implementator projekta, počeli su na području Mjesne zajednice Vogošća I.

Sredstva za radove čija je vrijednost 140.000 KM, osigurala je Vlada Japana. Radove izvodi firma “AGI” d.o.o. Konjic, a rok za njihovo izvođenje je 60 dana.

Svi kolektori predviđeni projektom trasirani su makadamskim putevima i zemljanim površinama

Nadzor nad izvođenjem radova vrši IPSA Institut iz Sarajeva. Radovi se izvode na izgradnji prve drenažne zavjese od ukupno pet koje su predviđene projektom. Izgradnjom drenažnih zavjesa bit će prikupljene podzemne vode u padini, što će doprinijeti njenoj stabilnosti.

Također je predviđeno prikupljanje oborinskih voda koje nakon obilnih kiša ugrožavaju stambene objekte u podnožju klizišta. Projektom je predviđeno ukupno 370 metara drenažnih kolektora i 620 metara transportnih kolektora koji izdrenirane vode treba da kontrolirano odvedu do recipijenta, odnosno do rijeke Vogošća.

Svi kolektori predviđeni projektom trasirani su makadamskim putevima i zemljanim površinama. Obuhvat ovog projekta je padina koja se nalazi između Srednjoškolskog centra sa sjeverne strane, i rezervoara Donja Jošanica sa južne strane. Klizištem su direktno ugrožena 23 stambena objekta i nekoliko pomoćnih objekata, saopćeno je iz Općine Vogošća.