Čović uoči sastanka s SDA: Sutra ćemo se izjasniti s kim ćemo razgovarati

predsjednistvo-hdz

Danas je u Domu HDZ BiH u Mostaru održana treća sjednica Predsjedništva HDZ BiH kojom je predsjedao predsjednik dr. Dragan Čović.

Predsjedništvo HDZ BiH danas je raspravljalo o funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama u BiH, posebno na federalnoj razini.

Predsjedništvo je raspravljalo i o uspostavi vlasti na županijskim razinama, i problemima funkcioniranja, posebno je spomenuta Hercegovačko-neretvanska županija i problem formiranja Vlade u ovoj Županiji.

Razgovarano je i o razini koordinacije između zakonodavne i izvršne vlasti, te je zaključeno kako mora postojati bolja koordinacija

Zaključak je da bi vlast u BiH mogla i mora puno bolje funkcionirati, sve od državne razine, Vijeća ministara, do Vlade federacije BiH i županijskih Vlada.

Na sjednici Predsjedništva razgovarano je i o smijernicama za sastanak s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) koji će biti održan sutra u Domu HDZ BiH u Mostaru.

“Vjerujem da ćemo sutra otvoriti ključna pitanja oko funkcioniranja svih razina vlasti jer smatramo da nismo uspostavili kvalitetan mehanizam koji nas veže kao partnere”, kazao je Čović.

“Mislim kako ćemo sutra imati dinamičan sastanak nakon kojega će ovisiti dinamika sastanaka s drugim potencijalnim strankama s kojima trebamo razgovarati, a sutra ćemo se izjasniti koje su to stranke”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako HDZ BiH s SDA želi nastaviti partnerstvo i pretvoriti ga u strateško jer, kako je kazao, to je put da se riješe tri ključna pitanja u BiH.

“To je euroatlantski put BiH, ekonomsko-socijalna stabilnost i transformiranje BiH da bude funkcionalnija od ovoga kakva je danas. Mislim da ta tri pitanja možemo rješavati s SDA, a sutra ćemo s njima vidjeti s kime još ići dalje”, kazao je Čović.

Josip Brkić je imenovan za novog međunarodnog tajnika HDZ-a BiH

Sastanak izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i izaslanstva Stranke demokratske akcije (SDA) kojeg predvode predsjednici stranaka dr. Dragan Čović i gosp. Bakir Izetbegović održat će se sutra u Domu HDZ BiH u Mostaru.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a danas su predstavljeni i ciljevi izgradnje političke stabilnosti, te reformskog napretka u BiH.

Razgovarano je i o razini koordinacije između zakonodavne i izvršne vlasti, te je zaključeno kako mora postojati bolja koordinacija, a ozbiljnost i rad moraju biti na prvom mjestu.

Na sjednici Predsjedništva donešena je Odluka o imenovanju odbora HDZ BiH, te su imenovani:

Odbor za ustav i zakonodavstvo,
Odbor za unutarnju i vanjsku politiku i članstvo
Odbor za gospodarstvo i financije
Odbor za društvene dijelatnosti
Odbor za međunarodne odnose
Odbor za branitelje i udruge proistekle iz domovinskog rata

Razgovaralo se i o imenovanju predstavnika HDZ BiH u odbore EPP-a, a imenovanja će uslijediti na jednoj od narednih sjednica. Na danas održanoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH, Josip Brkić je imenovan za novog međunarodnog tajnika HDZ-a BiH.