Počela sjednica Doma naroda državnog parlamenta

dom naroda psbih0

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će, na sjednici koja je danas počela u Sarajevu, prijedloge izmjena i dopuna zakona o Ustavnom sudu BiH i Krivičnog zakona, koje su predložili delegati Kluba Srba u Domu naroda.

Izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu zamijene domaće, dok se Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traži brisanje odredbe koja se odnosi na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Ti zakonski prijedlozi bili su na dnevnom redu sjednice Doma naroda 27. maja kada je odlučeno da oni budu vraćeni na ponovno razmatranje Ustavnopravnoj komisiji koja je još u februaru dala negativno mišljenje na principe zakona.

Predstavnički dom ranije je odbacio oba zakonska prijedloga, a cijela priča o izmjenama tih zakonskih rješenja počela je nakon što je Ustavni sud donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske – 9. januara nije u skladu s Ustavom.

Pred delagatima je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u drugom čitanju koji je predložio delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HNS), ali i još nekoliko zakonskih rješenja.

Na dnevnom redu je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, te informacija o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini, a predviđena je i rasprava o trenutnom stanju procesa evropskih integracija BiH.