predstavnički dom

Počela sjednica Parlamenta BiH, poslanici “ispituju” državne ministre

parlament bih fena

Nakon toga će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA), sa Mišljenjem Komisije za finansije i budžet

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovaraju odmah usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA), sa Mišljenjem Komisije za finansije i budžet.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usklađenost ovog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Komisija za finansije i budžet nije podržala principe predloženog zakona, te će Domu dostaviti negativno mišljenje.

Predlagač zakona je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima. Špago je na sjednici Komisije za finansije i budžet kazao da se radi o izmjeni jednog člana Zakona, kojim se utvrđuje osnovna plata.

Pojasnio je da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM.

– Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nerazmjernog povećanja plata za uposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za funkcionere, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijent 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM – naveo je Špago.

Pred poslanicima bi se trebao naći Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva.

Komisija za usaglašavanje teksta ovog zakona, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH usvojen u različitom tekstu, usaglasila je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića (NiP) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH po hitnom postupku.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao saglasnost, poslanici će se o navedenom zahtjevu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Suština predloženih izmjena je da se u Zakonu o zastavi BiH riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji, jer Ustav BiH ne poznaje termin “zajedničke institucije”, već samo “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud BiH je nedavno, odlučujući o zahtjevu Zvizdića za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH utvrdio da jedan član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu s Ustavom BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Denis Zvizdić tada je izjavio da je riječ o izuzetno važnoj odluci, jer oni koji su koristili takvu sintagmu ‘zajedničke institucije’ htjeli su da prejudiciraju da je država BiH ustvari složena ili sastavljena država od strane entiteta i Brčko Distrikta, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i nekoliko izvještaja i informacija, te dati saglasnost za ratifikaciju jednog broja sporazuma i ugovora.