Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Parlamenta BiH, prisustvuju i zastupnici iz RS-a

BiH

parlament bih (2)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta u februaru jer su joj odbili prisustvovati poslanici stranaka iz Republike Srpske nakon što je odlučeno da agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, počela je danas.

Današnjem zasjedanju prisustvuju poslanici stranka iz RS-a, ali je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) najavio uime Kluba te stranke da oni neće glasati niti za jednu tačku s dnevnog reda.

Na predloženom dnevnom redu sjednice su dva zahtjeva poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića da se izmjene zakona o radu u institucijama i o plaćama i naknadama razmatraju po hitnom postupku, a o hitnosti procedure raspravljat će poslanici u nastavku sjednice.

U drugom čitanju pred poslanicima je prijedlog izmjena zakona o plaćama i naknadama za policijske službenike koje je predložio poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Šemsudin Mehmedović kojim bi se koeficijenti policijskih službenika za obračun plaća izjednačili s koeficijentima državnih službenika.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH podržala je prijedlog izmjena navedenog zakona, iako je stiglo mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH u kojem je navedeno da sada ne mogu podržati taj prijedlog imajući u vidu da bi takvim usklađivanjem koeficijenata u budžetu trebalo osigurati dodatnih pet miliona KM na godišnjem nivou.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kao i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH te Informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.